Fredag 16. mars åpnes dørene til Karmaklubb, en klubb for «jenter og sånn». Karmaklubbs åpningskveld har fått navnet «Gesamttherapie» og musikken serveres av dj Chroma, kjent fra Berlins queerscene.

Da klubben So stengte dørene i april i fjor gikk det et hjertesukk gjennom det skeive miljøet. Etter åtte år som samlingssted for skeive kvinner og jenter, samt kompisene deres, var det mange som lurte på hvor de nå skulle møtes. Savnet etter et utested på kvinners premisser var til å ta og føle på.

Køet for Girls Club
Nye klubbkonsepter fylte tomrommet, og det siste klubbkonseptet som kom var Girls Club. Fra debuten på Oslolove i oktober i fjor har Girls Club flyttet jevnt og trutt rundt om på ulike utesteder i hovedstaden – og for hver klubbkveld har køen vokst og vokst. Sist på Oslo Camping i februar og før det på Revolver i Møllergata i januar. Da var køen så lang at mange ikke kom inn døra og måtte til slutt gi tapt.

Men når nøden er størst vet noen å snu det til noe positivt. En gjeng som ga opp køen dro i stedet til Khartoum Contemporary Art Center (KCAC) som ligger i samme bygård som Revolver. Og der oppstod ideen om nok en klubbkonsept med fokus på kvinner, skeive som streite og alle andre under paraplyen.
– Ideen startet egentlig allerede i 2013 da vi var en gjeng jenter som møttes regelmessig, spiste ost, drakk vin og hadde smarte samtaler, sier køståer og initiativtaker Tine Semb og ler.
– Men så skulle vi da på Girls Club på Revolver i januar – og der var det så fullt at jeg og noen av de i gjengen min tok med oss køen til Khartoum rett rundt hjørnet.

Tine Semb. Foto: Reidar Engesbak.

Det ble et vellykket alternativ til køståing.
– Folkene som driver Khartoum syntes også det var flott, så de tok kontakt og fortalte at de gjerne ville at vi skulle arrangere noe lignende der flere ganger, sier Semb til Blikk nett. Som sagt, så gjort.

Den nye klubbkvelden har fått navnet Karmaklubb og åpningsfesten finner sted fredag 16. mars på Khartoum i Bernt Ankers gate 17. «Gesamttherapie» er navnet på åpningsfesten og Karmaklubb flyr inn dj Chroma, kjent fra Berlins queerscene.

Godt samarbeid med Girls Club
Hvor ferden til Karmaklubb går videre etter åpningsfesten er i «det blå». Det finnes mange muligheter og stor interesse, allerede før åpningsfesten.
– Jeg liker ideen om en nomadisk klubb. En som flytter på seg – ikke bare i Oslo, men også til andre byer i både Norge og utlandet, sier Tine Semb og avslører at det allerede er meldt om interesse fra Kristiansand og Berlin.

Men først blir det en rekke klubbkvelder i Oslo, og Karmaklubb har et godt samarbeid med Girls Club.
– Vi heier på hverandre og samkjører slik at klubbkveldene våre ikke krasjer, sier Tine Semb.

Tine Semb håper på fullt hus på Karmaklubbs åpningsfest. Foto: Reidar Engesbak.

Dj Chroma
Tyske Stephi Kühn er for mange klubbere kjent som dj Chroma, og hun spiller regelmessig på klubber over hele Berlin og i andre europeiske byer. Hun etablerte seg som dj rundt årsskiftet 2001/2002. Da hadde hun vært fan av elektronisk undergrunnsmusikk siden 1996.
– Det første jeg gjorde var å kjøpe meg platespillere. Musikken jeg hørte på kunne ikke kjøpes som CD. Det tok ikke lang tid før jeg laget egne mikstaper og var totalt oppslukt av musikk. De første årene spilte jeg kun hard techno, men i lengden ble det ensformig og kjedelig. Jeg hadde lyst å blande inn alle favorittsjangerne mine. Sånn ble min egen stil skapt, sier Stephi Kühn til Blikk Nett.

Musikalsk reise
Alle som har blitt bitt av basillen vet at musikk og miksing kan bli altoppslukende.
– Jeg kunne stå og mikse fra fire til syv timer uten problem. Det ble timer med et eklektisk utvalg, fra monoton techno til vokalhouse, pumpende minimal techno, melodiøs house og mange låter med jævlig god bass som kjennes i kroppen. Musikk er min lidenskap og jeg hører på musikk hele tiden. Musikk hjelper enten jeg er trist eller sint, og musikk gir meg en god start på dagen. Musikk var min første kjærlighet, og den vil også være min siste, sier hun og forteller at når hun spiller tar hun folk med på en musikalsk reise.

– Fra deep house til tech house, minimal techno og innom noen old school låter, og så tilbake til techno. På klubb liker jeg å spille minst tre timer eller mer. Når jeg spiller slutter jeg å tenke. Det er musikken som snakker for meg og jeg forholder meg kun til lyden og dansegulvet.

Dj Chroma. Foto: Simson Petrol.

Byen som aldri sover
Berlin er kjent for å ha en aktiv klubbscene og et stort miljø rundt elektronisk musikk – og det er en by mange nordmenn valfarter til.
– Nå er det ikke bare Berlin som har formet klubbscenen og elektronisk musikk. Det hele startet i Detroit og Chicago, og det finnes mange inspirerende musikkbyer rundt i verden. Det jeg liker med klubbscenen i Berlin er at du kan gå ut når som helst og det er alltid noe som skjer. Hver eneste dag, hver eneste time er det en eller annen fest et eller annet sted i byen.

Hun har ikke noe godt svar på hvorfor queerscenen i Berlin er så aktiv akkurat nå, men hun har gode insider tips til turister som vil oppleve undergrunnen i storbyen.
– Jeg spiller så ofte jeg kan på queerklubber og fester, og det er der jeg ønsker å spille musikken jeg liker. Jeg opplever at skeive steder er mer positive til musikkstilen jeg spiller, og det er mange å ta av. Du har GEGEN som holder hus på Kit Kat Club. Revolver som også arrangeres på Kit Kat Club. Jeg kan også anbefale b:east på Kosmonaut eller GMF på House of Weekend. Skeive og queers er en takknemlig gjeng som vet hvordan man fester og hva en god klubbkveld bør være.

Dj Chromas favorittklubber
Stephi Kühn prøver som best hun kan å spille på lesbiske klubbkvelder også. Men der er musikkprofilen mer fokusert på mainstream pop, hitlåter, rock og hiphop. Techno, house og elektronika er ikke noe de lesbiske klubbpromotørene er så interessert i.
– Det er synd, for det finnes mange lesber som liker techno og house. Det finnes heldigvis hederlige unntak, som fantastiske GentleWomansClub som holder hus på Freudenzimmer. Jeg spilte der nylig og det er en av mine favorittklubbkvelder. Så ta dette som et tips: hvis du er i Berlin, sjekk denne klubben. Et annet tips er Unter Freundinnen som arrangeres en til to ganger i året på forskjellige steder. Queerfestene til Letz Be On anbefaler jeg også.

En av de første lesbiske klubbkveldene hun spilte på i Berlin var LTunes.
– Det var takket være promotør Angela at klubben ga techno en sjanse – og det funket. Når det er sagt, så føler jeg meg hjemme på «streite» klubbkvelder også. Jeg trives best på klubber hvor alle musikkelskere er velkommen, uavhengig av nasjonalitet, kjønnsidentitet og bakgrunn. Det er jo det som er så digg med musikk – musikk bringer folk sammen og får folk til å smile.

Dj Chroma. Foto: Simson Petrol.

Fra mørke klubber til sol og strender
Like mye som Stephi Kühn trives i mørke klubber i Berlin, så har hun lagt igjen en del av hjertet sitt på den solfylte øya Lesbos, nærmere bestemt Skala Eressos. Kontrastene kunne ikke blitt større – men alt til sin tid, ifølge Kühn.
– Jeg elsker å spille begge steder. Jeg elsker å spille overalt hvor folk vil høre meg, fra Italia, Frankrike, Spania til Sveits. Jeg har spilt utrolig mange steder de siste årene – og alle har vært topp. Jeg liker å møte nye mennesker og å besøke nye land og byer. Neste gang står Oslo for tur. Jeg vet det er en liten klubbkveld, men det spiller ingen rolle for meg. Jeg liker det. Jeg ser fram til et bra party og ikke minst til å møte klubbfolket i Oslo. Jeg kjenner noen Oslofolk, og hvis alle er som dem, så må det bli en fantastisk opplevelse.

Men Stephi Kühn vil samtidig slå et slag for Skala Eressos.
– Det er mitt lille paradis og et sted hvor jeg føler meg som en del av en familie – og jeg gleder meg til å dra tilbake. Jeg har spilt på Flamingo Beach Bar på Skala Eressos og det føltes som en stor utfordring. Jeg visste ikke om de ville like det jeg spiller – selv etter 15 år som dj er jeg alltid nervøs før en spillejobb. Som nevnt tidligere, så er lesbene kjent for å like pop og hiphop fremfor techno. Men jeg tok feil. Spillejobben på Flamingo Beach bar var helt fantastisk. Lesbene danset på bordene til hard techno. Jeg fikk verdens beste kompliment fra en eldre lesbe. Hun sa at hun ikke liker techno, men når hun så meg spille, og at jeg viste at jeg elsket det jeg driver med, gjorde at hun danset natta lang.

Dj Chromas topp 5
Så hva kan dansegulvet på Karmaklubb forvente seg av dj Chroma? Hun har fem favoritter hun garantert vil spille denne kvelden.
– Jeg tar med meg to nye låter jeg selv har produsert, «Pain In My Bass» og «Drama Queens». I tillegg elsker jeg Sascha Funke «MZ», Andy Bros «Family Ritual», The Immortals «The Ultimate Warlord» og OhMyBoy «I’m Overload».

Karmaklubb «Gesamttherapie» med dj Chroma, fredag 16. mars, Khartoum Contemporary Art Center (KCAC), Bernt Ankers gate 17, Oslo. Dørene åpner kl. 21.
Mer info: Karmaklubb på Facebook