Amnesty mot boikott

Publisert

Den omstridte loven som gjør det ulovlig å informere om homofili ble vedtatt i St. Petersburg 29. februar. Amnesty International oppfordrer Utenriksminister Jonas Gahr Støre til å protestere overfor russiske myndigheter. – Det Amnesty i Norge gjør nå i første omgang er at vi henvender oss til utenriksminister Jonas Gahr Støre og ber han ta kontakt med russiske myndigheter og oppfordrer Utenriksdepartementet til å bruke alle de midler de har for å protestere mot dette lovvedtaket. Amnesty har tidligere sendt 12 000 brev til guvernør Georgy Poltavchenko, som er den som skal ta den siste avgjørelsen før loven kommer på plass. Vi har også forsøkt å oppfordre Oslos ordfører Fabian Stang til å engasjere seg i denne saken, uten at det har ført frem, sier Patricia Kaatee, politisk rådgiver i Amnesty International. Under avstemmingen i parlamentet var det 29 representanter som stemte for loven, fem mot og et parlamentsmedlem avsto fra å stemme. – Fra et menneskerettighetsperspektiv er denne loven et brudd på grunnleggende rettigheter. Loven legger opp til en diskriminering basert på seksuell orientering og kjønnsidentitet, men også en dramatisk begrensning av ytringsfriheten. Loven vil ha store konsekvenser for unge og voksne lhbt-personer, og vi er mange som ikke forstår hvordan loven skal fungere i praksis, Kaatee utelukker ikke at loven kan føre til en situasjon med samvittighetsfanger i St. Petersburg.– Selvfølgelig er det en sjanse for at det skjer. Loven øker også risikoen for trakassering og den kan ramme bredt. Loven skal straffe de som sprer informasjon om homofile, lesbiske, biseksuelle og transkjønnete så da kan den ramme for eksempel radioprogrammer og bruk av internett. Stortingspolitiker Håkon Haugli har tidligere meldt at han vil ta saken opp i Europarådet og han forventer at saken også vil innklages til Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.– I Menneskerettighetsdomstolen ligger det allerede 15 000 saker på vent, så det å klage inn saker der er en kjempeprosess. Det er ikke en mekanisme som er veldig kjapp, sier Kaatee.

Mot boikott

I kjølvannet av lovvedtaket er det startet boikottaksjoner som har som mål å ramme St. Petersburgs turistnæring. Det er en strategi Amnesty ikke støtter.– Amnesty mener at samhandling og samtaler er det som fører til endringer, ikke boikottaksjoner, sier Kaatee til Blikk Nett. – For lhbt-personer og organisasjoner i Russland er det viktig å ha kontakt med organisasjoner og aktivister i andre land, fordi de er så sårbare i sine egne samfunn. En slik kontakt er viktig fordi myndighetene også ser den, og den internasjonale kontakten gir dem automatisk en del beskyttelse. Loven er et forsøk på å usynliggjøre lhbt-personer og derfor er det viktig at internasjonale organisasjoner og aktivister hjelper til med å synliggjøre kampen deres på en konstruktiv måte og at vi støtter våre partnere i Russland i deres arbeid. Det kan vi ikke hvis det er en boikott, sier Kaatee til Blikk Nett.  

Driver ikke utenrikspolitikk

Politisk rådgiver for ordfører Fabian Stang, Rune Dahl, har tidligere uttalt seg om saken og i et intervju med Blikk Nett i desember 2011 sa Dahl, – Oslo kommune har som prinsipp at vi overlater utenrikspolitikk til regjeringen og stortinget. Skulle vi ha blandet oss inn i andre lands indre anliggende ville det være det samme som å undergrave den tyngden som regjeringen har og skal ha. Når det er sagt snakker denne ordføreren ofte, gjerne og varmt om situasjonen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner når anledningen byr seg, og det kan være til nytte.

Powered by Labrador CMS