Anette Trettebergstuen er styremedlem i Harvey Milk Foundation og lørdag 27. juni tildelte organisasjonen en pris til FNs generalsekretær for hans lhbt-engasjement.

Trettebergstuen er i San Francisco for å delta på den offisielle markeringen av FN-paktens 70 års jubileum.

De forente nasjoners pakt er avtalen som etablerte den internasjonale organisasjonen De Forente Nasjoner. Avtalen ble åpnet for undertegning den 26. juni 1945 ved en konferanse i San Francisco i USA og trådte i kraft den 24. oktober 1945 etter å ha blitt ratifisert av de fem faste medlemmene av FNs sikkerhetsråd.

Trettebergstuen, som til daglig er stortingsrepresentant for Ap og partiets nyutnevnte familie- og kulturpolitiske talsperson på Stortinget, sitter i styret til Harvey Milk Fondation som ledes av Stuart Milk, nevøen til Harvey Milk som var den første åpne homofile folkevalgte politikeren i California.

Milk ble skutt og drept av byrådsmedlem Dan White 27. november 1978 og Harvey Milk Foundation som har som mål å spre kunnskap om lhbt-personers manglende rettigheter i verden.
– Jeg våknet opp i San Francisco 26. juni til nyheten om at Høyesterett endelig hadde slått fast at alle stater må godkjenne homofile ekteskap, sier Trettebergstuen til Blikk Nett.

Æresmedalje
Trettebergstuen er invitert til San Francisco og FN-paktens jubileum og på vegne av Harvey Milk Foundation snakket hun om Ban Ki-moons personlige engasjement og FNs arbeid for lhbt-personers rettigheter verden over.
– Det finnes så mange tilbakeslag, så mange kamper å kjempe. Men nå kan vi feire nok en stor seier, og 26. juni går inn i historiebøkene som nok en avgjørende dag for lhbt-kampen, sier Trettebergstuen og forteller at folk strømmet til rådhuset i San Francisco for å feire.

– Det er samme rådhus hvor Harvey Milk måtte bøte med livet fordi han drømte og kjempet for øyeblikk som dette. I min tale snakket jeg også om situasjonen for lhbt-saken globalt og om viktigheten av FNs arbeid.

Etter den offisielle markeringen av FN-paktens 70 års jubileum var Harvey Milk Foundation, i samarbeid med Ban Ki-moon, vertskap for en lunsj hvor statsledere og amerikanske politikere deltok.
– Stuart Milk og jeg delte ut Harvey Milk Foundations æresmedalje til Ban Ki-moon. Prisen fikk han for sitt arbeid internt i FN, og blant FNs medlemsland, med å forbedre levekårene for lhbt-personer, sier Trettebergstuen og forteller at Ban Ki-moon personlighar satt lhbt høyere på agendaen i FN etter han ble generalsekretær.

– Han har i tillegg bestemt at FN skal bli verdens beste arbeidsplass for lhbt-personer, og har gjort en rekke grep internt for å gjøre det enklere å Leve åpent til tross for store kulturforskjeller. Medaljen henger høyt, og deles sjeldent ut, og da til mennesker som har utgjort en forskjell i lhbt-kampen, avslutter Anette Trettebergstuen.