Bøker

«Gender Queer: A Memoir» av Maia Kobabe var i 2021-2022 den mest påklagde boka på skoler og biblioteker, med 151 dokumenterte sensurforsøk over hele USA, ifølge American Library Association.

Bannlyste og forbudte

PEN America har telt skolebokforbudene i første del av skoleåret 2022-2023, og fant at hele 874 ulike bøker var bannlyst og erklært som forbudt lesestoff i offentlige skolebibliotek og i klasserom.

Publisert Sist oppdatert

«Gender Queer: A Memoir» forble liggende på toppen av denne lista, der tegneserieromanen også lå skoleåret før – men i år delte den også førsteplassen med tegneserieromanen «Flamer» av Mike Curato som kom ut i 2020. Den prisbelønte forfatteren og kunstneren bruker sine egne erfaringer i debutboka. Historien er satt til 1995 og foregår på en speiderleir der Aiden blir mobbet fordi han oppfører seg på en måte som er stereotyp for homofile menn. Et hovedtema i «Flamer» er den giftige maskuliniteten og homofobien. Men Curato forteller en vanskelig historie med humor, medfølelse og kjærlighet, og fikk en Lambda Literary Award for barne- og ungdomslitteratur for boka i 2021.

Samtidig øker kravene om å forby bøker på landsbasis i USA kraftig i omfang. Ifølge American Library Association var det i fjor kommet inn 1269 krav fra folk om å sensurere bibliotekets bøker og ressurser. Dette er nesten en fordobling av de 729 bokforbudsforsøkene som ble rapportert om i året før. De mest innklagede og mest bannlyste er altså «Flamer» og «Gender Queer», som har havnet i sentrum i den amerikanske anti-lhbt+kulturkrigen på grunn av eksplisitte seksuelle beskrivelser og frodig språkbruk.

I den selvbiografiske tegneserieroman «Gender Queer: A Memoir», beskriver Maia Kobabe sin vei gjennom selvidentifisering som først bifil og så ikke-binær. Forfatteren beskriver egne følelsesmessige utfordringer i forsøket på å navigere seg til en identitet hen føler seg hjemme i, og forholdet til omgivelsene. Men forteller også om det skeive og allmene ungdomslivet med sine ups og downs relatert til identitet, kropp og seksualitet.

Tegneserien omtales av anmeldere som en personlig fortelling og rørende og morsom veiledning for både unge i transisjon og alle rundt dem. Oppmerksomheten om boka som opprinnelige ble gitt ut i et begrenset opplag til lesere over 16 år, eksploderte etter at American Library Association i 2020 nominerte den som en av ti bøker til Alex-prisen. Prisen gis til bøker skrevet av voksne som har en spesiell appell hos lesergruppa 12 til 16 år.

Tegneserieboka har også fått Stonewall-prisen og er en av New York Times-bestselgere, og ikke minst har den tatt anmelderne med storm.

Boka som av mange grunner nå er blitt en skeiv tegneserieklassiker, er oversatt til uttalelige språk, og ble tidligere i sommer utgitt på norsk. «Genderqueer - En selvbiografi», som den heter på norsk, bidrar ifølge utgiverne Bård Nannestad og Sonja Dalseth i Måltrost Forlag, til å dekke opp manglende bredde i representasjon av skeive stemmer i litteraturen. 

De 11 mest forbudte bøkene

  1. «Gender Queer: A Memoir», Maia Kobabe
  2. Flamer, Mike Curato
  3. Tricks, Ellen Hopkins
  4. The Handmaid’s Tale: The Graphic Novel, Margaret Atwood og Renee Nault
  5. Crank (Crank Series), Ellen Hopkins
  6. Sold, Patricia McCormick
  7. Push, Sapphire
  8. A Court of Mist and Fury, Sarah J. Maas
  9. This Book Is Gay, Juno Dawson
  10. The Bluest Eyes,Toni Morrison
  11. Milk and Honey, Rupi Kaur
Powered by Labrador CMS