Kunst

Som seksåring kom Damir Avdagić fra Bosnia til Norge. Kunstnerkarrieren har bragt ham over store deler av verden. I 2024 vil arbeidene igjen lede ham ut på reise, men først holdes separatutstillingen «Prijenos» (Overføring) på Unge Kunstneres Samfund i Oslo.

Kunstneren lar de tause tale

Damir Avdagić kom fra Bosnia til Norge som seksåring. 30 år senere gjenskaper han flyktningers historier og forbinder dem til nåtida gjennom performance og videoinstallasjoner.

Publisert

KUNSTPROSJEKTENE til Damir Avdagić (36) tematiserer på ulike vis Bosnias nære historie og krigen i tidligere Jugoslavia på starten av 1990- tallet. I verket hans som vises på Unge Kunstneres Samfund, møtes mødre som måtte flykte og barna deres som er vokst opp ulike steder i Norge.

– Noen kaller krigen i Jugoslavia for en borgerkrig. Andre vil hevde at det var et angrep på Bosnia etter at landet stemte for uavhengighet fra Jugoslavia, sier Avdagić.

– Etter andre verdenskrig samlet general Tito kroater, bosniere og serbere i den sosialistiske føderasjonen Jugoslavia. De ulike etniske og religiøse gruppene, som i hundrevis av år hadde gjennomlevd ulike interne konflikter, ble ett land. Prisen for sameksistensen var å holde munn og være lydig mot staten. Da Tito døde på 1980-tallet, begynte føderasjonen å slå sprekker. Jugoslavia var multietnisk. Det besto av kristenortodokse serbere, muslimske bosniere og katolske kroatere, forklarer Avdagić.

Etter Tito var borte og mot et bakteppe av Berlin- murens fall, vokste det fram ideologier som lenge ble holdt nede av diktatorens jernhånd. 

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digital
1 måned

1,-

KJØP

Digital
12 måneder

699,-

KJØP

Digital + Magasin 12 måneder

798,-

KJØP

Powered by Labrador CMS