Chelsea Manning løslates 17. mai

17. mai er den internasjonale dagen mot homofobi og transfobi. Det er også dagen da varsleren Chelsea Manning løslates.

Publisert

17. mai er den internasjonale dagen mot homofobi og transfobi. Det er også dagen da varsleren Chelsea Manning løslates.

International Day Against Homophobia and Transphobia (IDAHOT) markeres verden over på 17. mai.

International Day Against Homophobia and Transphobia – the Global page går av stabelen 17. mai hvert år og har som mål å koordinere internasjonale aksjoner, markeringer og aktiviteter som fokuserer på respekt overfor homofile og transpersoner.

I motsetning til Pride-feiringer, som fokuserer på stolthet blir Internasjonal day against homophobia and transphobia, IDAHOT, arrangert for å markere at fordommer aktivt må motarbeides.

Den 17. mai i 1990, fjernet Verdens Helseorganisasjon (WHO) homoseksualitet fra listen over sykdommer. Derfor ble det i 2005 bestemt at den samme datoen skulle være Den internasjonale dagen mot homofobi og transfobi.

Over 300 organisasjoner i 100 land deltar i IDAHOT, i tillegg til en rekke privatpersoner verden over arrangerer og deltar i en rekke forskjellige aksjoner, demonstrasjoner og arrangement.

Chelsea Manning løslates

Like før Barack Obama overlot presidentstolen til Trump, benådet han varsleren Chelsea Elizabeth Manning (29), og hun skal løslates 17. mai. Som Bradley Manning ble hun av en amerikansk militærdomstol tiltalt for å ha lekket rundt regnet 700.000 hemmeligstemplede diplomatdokumenter og feltrapporter fra Irak- og Afghanistan-krigene til nettstedet WikiLeaks i 2010.

Manning jobbet da som etterretningsanalytiker i det amerikanske forsvaret, og var stasjonert i Bagdad i Irak fra november 2009 til mai 2010. WikiLeaks fikk blant annet tilgang til et videoopptak som viser et angrep i Bagdad utført av et amerikansk militærhelikopter, hvor flere sivile ble drept, blant annet to journalister fra nyhetsbyrået Reuters.

Manning ble dømt til 35 år i fengsel i august 2013, dagen etter sendte advokaten ut en pressemelding om at klienten hans er kvinne, og at Manning heretter ønsket å bli omtalt som Chelsea Manning. I en kronikk i avisa The Guardian tre år senere skrev hun om å være trans og om å passere som kvinne for første gang: «The first time I passed as a woman in public was on leave in the US from my deployment to Iraq in February 2010.»

9. mai kom det en pressemelding fra Mannings advokater i forkant av løslatelsen.

«For første gang kan jeg for meg en fremtid som Chelsea,» uttaler Chelsea Manning i pressemeldingen.

«Jeg kan se for meg at jeg skal leve og overleve som den jeg er og endelig være tilstede i verden der ute. Frihet var noe jeg pleide å drømme om, men som jeg ikke kunne tillate meg selv å tro på fullt og fast. Men nå er frihet noe jeg igjen kan få oppleve sammen med venner og familie etter nærmere syv å bak lås og slå,» sier Manning og forteller videre at hun er takknemlig overfor alle som har hjulpet henne, President Obama, advokatene hennes og alle andre støttespillere.

Mer info om IDAHOT: dayagainsthomophobia.org

Powered by Labrador CMS