Lek med makt, autoritet og seksualitet.

– Dette er en workshop hvor vi utforsker mannlige uttrykksmåter, kroppsspråk og sosiale koder. Alle deltagere utvikler en egen karakter, sier kursholder Ida Løken.

Ida Løken er utdannet skuespiller fra Teaterhögskolan i Helsingfors og er medlem i den nordiske teatergruppen Subfrau. Subfrau har produsert sju forestillinger som alle handler om å sette spørsmålstegn ved vår oppfatning og fremstilling av kjønnsroller. Forestillingene utforsker og leker med ulike måter å fremstille kvinnelighet og mannlighet på. Gruppa har holdt workshops og seminarer i ti år for ulike typer av grupper. Teaterhøyskoler, folkehøyskoler, ungdomsskoler, akademikere, lærere, bedrifter og utdrikningslag.

– De aller fleste opplever dette som en frigjøringsprosess. Det handler å slippe ansvar – verden er til for deg. Metoden går ut på å fylle en maske med liv. Mange opplever at de her kan spille noe som er langt fra en selv, og det kan gi en følelse av at de kan mestre alt. Og tenk på alle de gode tekstene skrevet for menn som bare ligger og venter på en dragking, sier Løken.

– Hvem kan være med på denne workshopen?

– Akkurat denne workshopen er i utgangspunktet først og fremst for kvinnelige skuespillere og scenekunstnere, men vi i Subfrau holder workshops for alle som har lyst. Uansett bakgrunn kan deltakerne på en dragkingworkshop oppnå økt bevissthet rundt hvilke uttrykk man bruker og hva de signalerer.
 Folk tror kanskje dette er farligere enn det er, hver enkelt jobber for seg selv og man trenger ikke være redd for å dumme seg ut, sier hun.

Da hun selv draget for første gang på Teaterhøyskolen for ti år siden, måpte publikum.

– De var henførte, men visste ikke helt hvordan de skulle forholde seg til dette, og akkurat det kunne vi i Subfrau ikke slippe. Vi fortsatte å blande maskuline og feminine utrykk for å skape bredde. Og for å kritisere det vi oppfattet som et stereotypt kjønnsrollemønster i teateret.

Subfrau oppstod ikke i det skeive miljøet, og i begynnelsen fikk vi en del kritikk fra lesbiske om at vi stjal et uttrykk uten å ta hensyn til historikken. Kritikken gav seg heldigvis ganske fort, og de siste 6-7 årene har vi fått mye positive tilbakemeldinger fra skeive om at forestillingene våre er aktuelle og viktige. For oss handler det om å rokke ved kjønnsroller og skape mangfold i uttrykk og dermed et åpnere samfunn, sier Ida Løken.

Dragking for en dag.
 17. september. Norsk Skuespillersenter, Welhavensgate 1.
Påmelding og mer info: www.skuespillersenteret.no