Den legendariske dragartisten Lady Bunny kommer til Regnbuedagene i Bergen med showet «National Treasures» sammen med Bianca Del Rio, Sherry Vine og Jackie Beat.

Drag Race-generasjonen eksisterer i en gullalder med hensyn til drag. Dragdronningene er over alt. På Instagram, YouTube og storskjermer hver gang en ny episode av RuPaul’s Drag Race sendes. Men det fantes en tid før Drag Race også.

Er det noe vi bør ha lært av å se ni sesonger av RuPaul’s Drag Race og tre sesonger av Drag Race All Stars, så er det at drag har en lang historie og at det finnes revolusjonerende dragartister som ikke er med i Drag Race. Til sommeren får Regnbuedagene i Bergen besøk av noen av dem.

Regnbuedagene i Bergen har gjort Drag Race-stjerna og vinneren av sesong seks, Bianca Del Rio til en real norgesvenn – hvilket betyr at hun besøker festivalen for tredje gang. Men denne gangen har Del Rio med seg forsterkninger.

Bianca Del Rio besøker Bergen og Regnbuedagene med showet «National Treasures» og hun har med seg Lady Bunny, Sherry Vine og Jackie Beat.
Legenden Lady Bunny
Bak artistnavnet Lady Bunny finner vi 55 år gamle Jon Ingle. Som Lady Bunny regjerte Ingle det skeive utelivet i Atlanta, USA, på 70-tallet sammen med vennene RuPaul og Larry Tee, dj og klubbpromotør kjent for å ha skapt Electroclash-bølgen og for å ha skrevet og produsert RuPauls megahit «Supermodel» (1993).

På midten av 80-tallet satte Lady Bunny kursen mot New York hvor hun startet festivalen Wigstock. Wigstock var en absurd dragfestival i New York som holdt det gående i nesten tjue år. På scenen plasserte Lady Bunny det beste, og det verste av byens artister, freaks og dragdronninger. Den notoriske klubbkongen Leigh Bowery sjokkerte festivaldeltagere da han et år fødte sin egen kone på scenen. Deborah Harry, RuPaul og Dee-Lite har alle opptrådt på «Wigstock». Lady Bunnys lille festival vokste seg enorm. 40 000 mennesker møtte til slutt opp og resultatet kan du selv se i filmen fra 1995: «Wigstock: The Movie». I 2001 var det slutt og Lady Bunny fortsatte ferden fra parkfestival til scener og klubber over hele USA. Hun klarte likevel ikke å holde løftet sitt – og Wigstock dukket opp i mindre varianter i 2003, 2004 og 2005.

Lady Bunny

Stylish, men frekk er varemerket til Lady Bunny og med griseviseversjoner av kjente popsanger er hun en unik og etterspurt artist. Lady Bunny har spilt i filmer som «Dragtime» og «To Wong Foo, Thanks For Everything! Julie Newmar». Hun dukket også opp som gjest i den populære serien «Sex and the City». Bunny er også en ettertraktet dj og er fast platespinner når de ultrahippe magasinene «Visionaire» og «V» holder fesjå for jetsetterne i New York, London, Paris og Milano.

Regnbuedagenes festivalsjef, Joakim Aadland, er tydelig fornøyd over å kunne plassere Lady Bunny på plakaten til årets festival.
– Lady Bunny er ikke bare en fantastisk artist, hun er også en levende legende som har holdt det gående i over 40 år!

Se et ferskt intervju med Lady Bunny, hvor hun setter skapet på plass med hensyn til drag og de nye dragstjernene.

Dronningene av parodier
Jackie Beat er også en legende i dragmiljøet. Hvem har vel gått glipp av hennes frekke versjon av «Santa Baby», som dukker opp rundt juletider hvert år? Sjekk også den nye «Look What I Made For You» fra fjorårets jul.

Jackie Beat er også kjent fra electroclash-duoen Dirty Sanchez, som skapte furore med låter som «Dig It» og «Fucking On The Dance Floor».

Jackie Beat.

Dragdronninga Sherry Vine er mest kjent for sine elleville parodier av andre artisters hitlåter. Popikoner som Madonna, Britney Spears og Lady Gaga har alle fått en omgang av Sherry Vines dragtryllestav. En av de mest populære er parodien på Lady Gagas «Alejandro». I Vines versjon, som heter «You’re a Homo», er det homopolitiske klimaet i USA tema.

Vine er god venninne med Jackie Beat, og nylig slapp de videoen «I Got You Bitch» sammen.

Regnbuenatt og draghumor
Dette er tredje gangen Regnbuedagene setter opp et drag-komishow på Ole Bull Scene før selve Regnbuenatt starter, men årets show blir av det største slaget, og vil også inneholde en norsk godbit ifølge festivalsjefen.
– De tidligere årene har Regnbuenatt med sine show vært en stor suksess, og hvert år slår vi publikumsbesøket. Det er utrolig gøy å kunne få jobbe med så talentfulle artister og få videreutvikle både showet og arrangementet år etter år, sier Joakim Aadland.

Bianca Del Rio. Foto: World of Wonder.

Den nederlandske dj-duoen The G-team kommer tilbake til Regnbuenatt for andre år på rad og i år som i fjor tar de med seg den enestående MCen DiVine. Duoen har varmet opp for artister som både Adam Lambert og Kes$ha, og i fjor skapte de euforisk stemning inne på Ole Bull.

I anledning EuroPride-søknaden fikk festivalen en del internasjonal oppmerksomhet, og med dragartister fra USA og djs fra Nederland satser Regnbuedagene på å tiltrekke seg et internasjonalt publikum når festivalen går av stabelen 2. juni. Aadland forteller om et billettsalg som har nådd så langt som til Singapore.
– Bianca Del Rios soloshow «Blame It On Bianca Del Rio» som vises som under festivalen, har solgt godt med billetter utenfor Norges grenser, noe vi satser på vil vedvare når vi nå utvider programmet.

Mer info og oppdatert program: bergenpride.no


KLIKK HER:
BLI BLIKK-ABONNENT!