Lørdag kl 17 er det utstillingsåpning av Feminist Blyant, en utstilling med flere russiske kunstnere som jobber i det grafiske feltet og tar opp feminisme og sosiale tema i Russland.

Høsten 2012 åpnet utstillingen Feminist Pencil i Moskva som den første feministiske utstillingen i Post-Sovjet Russland.

Utstillingen var en plattform for grafiske uttrykk der seks kunstnere deltok. Den andre utstillingen ble vist i Moskva og St. Petersburg i 2013-2014 og har vokst til å presentere trettifem deltagere fra Russland og Europa. Den presenterer et vell av teknikker som sjablonger, linosnitt, tegninger, seriestriper, plakater og veggmalerier og mange fler. Utstillingen er kuratert av kunsthistrikeren Nadia Plungian og kunstneren Victoria Lomasko fra Moskva.

Victoria Lomasko er en av de mest kjente russiske kunstnerne som arbeider i sin egen grafiske sjanger der hun beskriver samfunnsmessige tema. Hun er forfatter av kunstprogram for fengslede tenåringer, er aktivist og kurator av utstillingen «Å tegne retten».

I 2013 ble Lomasko invitert til å sitte i juryen på den skeive filmfestivalen Side by Side i St. Petersburg, sammen med blant andre Bård Ydén fra Skeive filmer i Norge. Lomasko er selv ikke skeiv, men opptatt av menneskerettigheter og feminisme, noe hun bruker aktivt i kunsten sin.

Som Blikk Nett tidligere har meldt ble festivalen i St. Petersburg flere ganger avbrutt av bombetrusler og demonstrasjoner. Bård Ydén meldte til Blikk Nett om truslene og at filmvisningene måtte finne nye visningssteder underveis.
Lomasko laget en serie tegninger under festivalen om alt som skjedde og det hun selv så og opplevde. Serien fikk tittelen «Homosexuals and Homophobes».

Nå besøker hun altså Oslo og The First Supper Symposium hvor hun deltar i Feminist Blyant-utstillingen på Galleri 69, Grünerløkka Lufthavn. Lomasko stiller ut grafiske reportasjer hvor seerne blir kjent med dagliglivet til sexarbeidere i Nizhny Novgorod og urettferdigheten i det russiske rettssystemet, eksemplifisert i saken mot Pussy Riot.

I en serie med selvklebende plakater diskuterer gatekunstgruppa Zoa Art, alkoholisme og fysisk vold mot kvinner som er i gjensidige avhengighetsforhold. En sjablong laget av gruppen Gandhi tar opp underskuddet på kvinner i det offentlige rom, mens Street Art Faction of Feminist Initiative ber kvinner danne egne kollektiv for å motarbeide vold i hjemmet. Umnaya Masha kommenterer Russlands homofobiske lover, forklarer hvordan de virker inn på skolejenter, eldre kvinner og politikvinner. Yana Smetanina’s prosjekt tar opp kvinners menneskerettigheter og deres fravær i media. Ilmira Bolotyan illustrerer en tidligere nonnes historie om realitetene I et russisk-ortodokst kloster. Anna Repina presenterer en serie med plakater som adresserer vold i hjemmet, mens Hagra presenterer plakater om utestengelsen av kvinner i typiske mannlige idretter. Mannaya Kasha viser utstillingens hovedverk Feminist Banner som er dedisert til den samlede motstanden fra kvinner fra alle sosiale lag.

Feminist Blyant, Galleri 69, Grünerløkka Lufthavn, Toftes gate 69, lørdag 10. mai, kl 17.

Utstillingen vil være åpen søndag 12., søndag 18., lørdag 24. og søndag 25. May. Utstillingen vil også være åpen lørdag 7. og søndag 8. juni.

Mer informasjon om Feminist Pencil:  wordswithoutborders.org