Fra dandy til dragqueen

Den klassiske dandyen er forløperen til dragqueenen. Det hevder den chilenske butikkeieren og skredderen Arturo Finschi Rocco, som åpnet kles- og livsstilsbutikken Wild Oscar i vinter.

Publisert

Den klassiske dandyen er forløperen til dragqueenen. Det hevder den chilenske butikkeieren og skredderen Arturo Finschi Rocco, som åpnet kles- og livsstilsbutikken Wild Oscar i vinter.

Hos Wild Oscar får den moderne gentleman klær og tilbehør som belter, hatter og buskeseler, men også livsstilsprodukter som vesker og bagger, skopussesett og barutstyr.

Fra tweedbukser til cocktailshakere

Wild Oscar er oppnevnt etter den ultimate dandyen, den irske forfatteren Oscar Wilde, og selger alt fra tweedbukser til cocktailshakere. Og sløyfer. For det var med tversovere det hele begynte.

–En venninne skulle delta på et designmarked før jul for noen år siden, men ville ikke stå alene. På den tiden laget jeg tversoversløyfer til meg selv, for jeg likte ikke designen og stoffet til de jeg fikk kjøpt, forteller Arturo til Blikk Nett.

Tversoverne var populære på markedet, og snart begynte Arturo også å selge tversovere i fine stoffer på pop-up-markeder på Blå og Grünerløkka.

Sammen med sin norske kjæreste Anders startet han en webshop, som utvidet til en butikk i Møllergata.

En moterebell

Ifølge Arturo har Wild Oscar mange kunder fra det skeive miljøet og går forbausende bra for å være nyoppstartet.

Oscar Wilde

–Vi bringer dandyen inn i dagliglivet, men fremhever ikke dandy-biten – for ikke å skremme bort folk, sier Arturo med et stort smil.

–Oslo har ikke et stort nok marked for å drive en ren dandybutikk. Da må du dra til London eller Paris.

–Hva er egentlig en dandy?

–Jeg har lest at en dandy er ’the dark knight of fashion’. Han har sin egen, ekstravagante stil og er en slags moterebell.

Upåklagelig stil

Wild Oscar er ikke bare oppnevnt etter Oscar Wilde fordi han var en dandy.

–Han kom ut som homo sent i livet, akkurat som min kjæreste og meg. Anders var 30 og jeg 22, som er sent i vår generasjon, forteller Arturo.

–Wilde var en stor forfatter med en god dose humor og en upåklagelig stil. Dessverre ble han forfulgt.

Miss Cameron Claiborne (foto: Truls Myklevik)

Blant dagens dandyer nevner chileneren Hamish Bowles, redaktør i American Vogue, den eksentriske skuespilleren og forfatteren Quentin Crisp, portrettfotografen Cecil Beaton og illustratøren Fyodor Pavlov.

–For en dandy finnes ikke kvinnelige eller mannlige klær, kun klær. Det handler om stil, farger og former. Og god kvalitet. Han vil ha produkter som varer, og det er jo det motsatte av trender.

–Er en butch som går med dress en kvinnelig form for dandy?

–Jeg synes det er flott når kvinner kler seg i dress heller enn i tettsittende kjoler. Dandyer følger ikke samfunnets normer og er ikke redd for å skille seg ut. Men hvis dandyisme er en form for livsstil, da finnes langt færre kvinnelige enn mannlige dandyer.

Dragqueen om natten

Storhetstiden til dandyen var ifølge Arturo på 17-1800-tallet. Da kunne menn gjøre seg fjong med høye hæler og korsett. På 40- og 50-tallet pyntet de seg med neglelakk. Alle elementene går i dag igjen hos dragqueenen.

–Dandyen er på sett og vis forstadiet til dragqueenen, som tar hele klesbeholdningen med seg til scenen.

Arturos indre dragqueen heter Miss Cameron Claiborne og ble født for 15 år siden i Chile.

–Da jeg var i ferd med å komme ut, konkurrerte hun i skjønnhetskonkurranser. Min tante hjalp meg med sminken, noe som også gjorde det enklere å bli åpen. I dag vet hele min familie om meg.

Miss Cameron Claiborne opptrer på Score og Heaven-festene og mingler blant gjestene. Og når fredagsnettene blir lange for Arturo, åpner Anders, som til daglig er ingeniør, Wild Oscar på lørdag formiddag.

På Oslo Kulturnatt 15. september holder Wild Oscar åpent ekstra lenge med en egen utstilling, som blir en hyllest til dragqueenen og dragqueenmiljøet.

 

Powered by Labrador CMS