Niklas Baarli og Janne Formoe er årets konfransierer. Foto: John Andresen.

GayGalla gjør comeback

Janne Formoe og Niklas Baarli er vertskap når GayGalla skal hedre ildsjeler og skeiv kultur lørdag 3. februar.

Publisert

Janne Formoe og Niklas Baarli er vertskap når GayGalla går av stabelen på Chateau Neuf lørdag 3. februar.

Den første GayGalla i sitt slag ble arrangert i 2010, med parhestene Fredrik Havstein og Mads Rogde i førersetet. Da ble GayGalla arrangert i samarbeid med Helseutvalget og Gaysir – og for et show det ble på Chat Noir den januarkvelden for 7 år siden.

Blant annet fikk et fullsatt Chat Noir se at Erna Solberg klinte til med Berit Bislet. Vår nåværende statsminister ble den kvelden kåret til «Årets faghag» og Berit Bislet, karakteren til dragartisten Geir Lillejord, så sitt snitt da hun fikk øye på Erna Solberg i salen.

Berit Bislett kysset Erna Solberg så det sang på GayGalla i 2010. Foto: Elin Nygård.

«Jeg ble sjokkert da jeg så Erna her. Da tenkte jeg, henne skal jeg ligge med i kveld! Jeg vet du er politisk og veldig ordentlig, men jeg er veldig flink med tunga, Erna! Hvor er du? Jeg vil ha et kyss,» ropte Berit Bislet før hun løp ned til Erna Solberg og leverte som lovet.

I tillegg til Berit Bislet og Muttern, var Wenche Foss, i Simon Andersens tolkning, blant prisutdelerne. Det samme var Ali Reza (Lisa Tønne), Linn Skåber, Bettan (Henriette Stensrup) og Else Kåss Furuseth blant prisutdelerne.

Erna Solberg var ikke den eneste politikeren som kunne hente hjem en pris på tidenes første GayGalla. Jonas Gahr Støre, som den gang var utenriksminister, vant overlegent kåringen «Årets Hetero». Anette Trettebergstuen og Jan Erik Kjær ble kåret til årets lesbetopp og homotopp.

Ny runde GayGalla

Men nå, syv år senere, er det nye priser som skal deles ut og nye helter skal kåres.

Blikk Nett møtte årets vertskap, Janne Formo og Niklas Baarli, i fotostudio for en prat før selve utdelingen lørdag 3. februar.

Janne Formoe er kjent fra teater og scene, og ikke minst fra tv-programmer som Skal vi danse og Sommer i dyreparken. Niklas Baarli er kjent fra både NRK P3 og mP3, men kanskje mest fra radioprogrammet Verdens rikeste land. Nylig takket han av som NRK-ansatt og lager nå frokostradio i Radio 1.

Første gang på scene sammen

Niklas Baarli er GayGalla-jomfru, mens Janne Formoe sto på scenen på den første GayGalla i 2010.

– Jeg fikk forespørsel om å være vertinne på GayGalla. I samme forespørsel lå det en klausul som hadde følgende tekst: «Du får ikke lov å svare nei», sier Janne Formoe til Blikk Nett.

– Men det er klart jeg har lyst til å være med! Det blir ekstra gøy å gjøre denne jobben sammen med Niklas, sier Formoe og legger til at hun ikke har møtt Niklas før de denne dagen befant seg i samme fotostudio for å ta pressebilder.

– Vi har bare snakket sammen på radio tidligere. Men i dag har vi snakket mye sammen og er som to gamle venninner, sier Formoe.

Glamour og alvor

Som GayGalla-veteran er Formoe glad for at det blir et comeback med glamour og glitter.

– Sverige har jo hatt GayGalla i mange år og vi trenger noe slikt her i Norge også. Mange synes sikkert det virker fjasete og det er jo mye glamour. Men samtidig er det viktig og vise at Norge er et mangfoldig samfunn. Nå er det 2018 og vi har kommet langt med tanke på rettigheter og slikt. Men det finnes likevel fortsatt mange som synes det er vanskelig å komme ut av skapet. GayGalla kan vise det store mangfoldet og ikke minst vise at det er greit å være skeiv, sier Formoe til Blikk Nett.

Det har skjedd mye på rettighetsfronten på de syv årene som har gått siden GayGalla ble arrangert for første gang. Formoe synes det er vanskelig å trekke fram ett høydepunkt.

– Men skal jeg velge én positiv hendelse så må det være retten til å kunne gifte seg i kirken. Det var nå jaggu på tide også. Det er ganske pinlig at det ikke skjedde for mange år siden, men sånn er det, sier hun.

Må forvente sleivspark

De to vertene har ikke fått planlagt samarbeidet ennå, men de har en god tone seg i mellom og satser på at det skal gå bra. Skjønt, Niklas Baarli kan finne på å kjøre noen krumspring – uten at Formoe vet noe.

– Jeg holder meg aldri til manus, sier Baarli til Blikk Nett.

– Det vi i alle fall er enige om er at vi begge skal få BMIen på plass før vi går på scenen, sier han og legger til at han er kjent for å komme med noen sleivspark både her og der – og kan ikke love at GayGalla blir fritt for den slags.

– Jeg vil derfor benytte anledningen til å si unnskyld på forhånd til alle som kommer til å føle seg såret.

Om han ikke har ledet GayGalla tidligere, så har han vært gjest på noen.

– Det jeg vet om slike prisutdelinger er at de starter stivt og pent, og ender som den verste rølpefesten. Det er jo det som er gøy!

Baarli som selv er skeiv mener det går i riktig retning med hensyn til rettigheter og normalisering i Norge.

– Vi har jo sett det gjennom NRK-serien Skam blant annet. En serie jeg mener har vært utrolig viktig, sier han og forteller at hans egen ferd ut av skapet skjedde fort.

– Jeg gikk fra å være homofob til å være homo. Med mindre jeg hadde en kølle i kjeften var jeg ikke borti homofili eller andre homoer i det hele tatt. Fra jeg var 14 til jeg ble 18 år var det kun når jeg lå med menn at jeg var homo, sier Niklas Baarli.

Hverdagshelter og kjendiser

Men lørdag 3. februar skal han altså stå på scenen sammen med Janne Formoe og dele ut skeive priser i en rekke kategorier. De nominerte blir valgt av en jury og alle kandidater offentliggjøres i løpet av januar.

Årets kategorier er: Årets LHBT-person, Årets Stå på videre-pris, Årets Hetero, Årets Influenser, Årets Norske låt, Årets Norske TV-serie/Film, Årets Utested/Klubb. I tillegg deles det ut Årets Hederspris.

Arrangør Fredrik Havstein sier i en kommentar til Blikk Nett at GayGalla følger med i tiden.

– Det blir selvsagt både glamour og kjendiser, men like viktig er hverdagsheltene. De vil få mye oppmerksomhet, sier Havstein.

GayGalla lørdag 3. februar, kl. 21, Chateau Neuf, Slemdalsveien 15, Oslo.

Aldersgrense 18 år. Etter GayGalla inviterer Score til fest på Betong i kjelleren på Chateau Neuf. På festen er aldersgrensen 20 år. Billetter til GayGalla kjøpes på ticketmaster.no

Hold deg oppdatert på program, kandidater og nyheter her: GayGalla på Facebook

Powered by Labrador CMS