Helseutvalget til Russland

Publisert

Helseutvalget har fått midler av Helsedepartementet for å drive forebygging blant menn som har sex med menn (MSM) i Russland. – Vi har mottatt 400 000 kroner via Barents helse- og sosialprogram, som er en del av Den nordlige dimensjons partnerskap for helse og livskvalitet underlagt Helse- og Omsorgdepartementet, sier Rolf Angeltvedt, leder i Helseutvalget. Prosjektet har tittelen «Development and implementation of effective community-based HIV/AIDS prevention among men who have sex with men».– Det er et prosjekt som vil foregå i samarbeid med organisasjonen Rakurs som holder til i Arkhangelsk i Russland, sier Angeltvedt til Blikk Nett. Rakurs er en regional lhbt-organisasjon som ble startet i 2007. Organisasjonen tilbyr støtte til lhbt-personer, driver med hiv-forebygging og informasjonsarbeid om lhbt-rettigheter.– Nå skal vi opprette et strategisk samarbeid mellom Helseutvalget og Rakurs for på den måten utveksle erfaringer og metoder knyttet til sikrere sex. Målet med prosjektet er å få på plass sikrere sex informasjon som retter seg mot MSM. Prosjekt er planlagt å gå over 2 år og Angeltvedt har forhåpninger om at Helseutvalgets metoder også vil være til nytte for Rakurs og igjen målgruppene vi jobber for.– Blant annet har vi som mål å få implementert You Chat-modellen innen 2015, tilpasset russiske forhold. You Chat er nettbasert og anonymt, og er et i dag et av våre viktigste forebyggingsprosjekter - og med tanke på situasjonen i Russland vil det gjøre det lettere å nå MSM-gruppa og særlig yngre som eksempelvis de såkalte 404-barna, sier Angeltvedt.

Usynlig gruppe

MSM-gruppa i Russland er så å si usynlig og derfor kan internett være en viktig arena for å spre kunnskap om hiv og andre seksuelt overførbare infeksjoner.– Det er noe vi ser her hjemme også. Helseutvalget er online med You Chat hver mandag og torsdag, og det er på nettsteder som Facebook, kanskje mer enn andre steder, vi treffer flest MSM og KSK og unge som ønsker å chatte og få informasjon. You Chat en kunnskapsbasert forebyggingsmodell som driftes av ansatte og frivillige, og vi ønsker å få til noe liknende i Russland sammen med Rakurs. Det er ikke bare hiv-forebygging Helseutvalget bruker You Chat til.– Det er opp til de som chatter hva de ønsker å ta opp i samtalen og hva de har behov å snakke om. Det er alt fra rus til identitet og overgrep, og hiv selvsagt, sier Angeltvedt og legger til samarbeidet starter for alvor i slutten av mai når representanter fra Rakurs kommer til Oslo. Da er det satt av to dager sammen med Maximun, som også er en lhbt-organisasjon fra Nord-Russland nærmere bestemt Murmansk.

– Vil ikke propagandaloven gjøre det vanskelig å drive forbygging i Russland?

– Det går an å jobbe forebyggende selv vanskelige forhold. Det som er viktig er å ivareta sikkerheten til de som jobber i Rakurs, og våre egne ansatte og frivillige når de er i Russland. Vi kommer til å samarbeide tett med norske myndigheter og Olafiaklinikken og LLH som har erfaringer med denne type arbeid slik at alle forhåndsregler blir ivaretatt. Rakurs selv har lang erfaring med forebygging, så dette er ikke nytt for dem heller, sier Angeltvedt og legger til,– Først og fremst handler dette om et målrettet MSM-tilbud, så homopolitikken lar vi ligge i denne omgang.

Utveksle erfaringer

Ifølge UNAIDS får så mange som 200 russere påvist hiv hver eneste dag, og 1,3 millioner, nærmere én av hundre russere er nå hiv-positive. Rundt 70 prosent av de hiv-positive i Russland er sprøytebrukere og ble smittet gjennom bruk av urene sprøyter. Myndighetene har i liten grad satt i verk kampanjer rettet mot den gruppen, og MSM-gruppen i enda mindre grad. Det bidrar til at epidemien skyter fart.– Derfor er det ekstra viktig med målrettet arbeid og forebygging blant MSM. Hiv-tallene er dramatiske og Russland er det landet hvor hiv øker mest. Når vi legger til holdningene som finnes mot menn som har sex med menn så betyr det at mange velger å ikke være åpen i møte med helsetjenesten og de får ikke den informasjonen som er nødvendig. Angeltvedt håper at samarbeidet vil føre til utveksling av erfaringer.– Jeg har tro på at Helseutvalget kan få ny lærdom og så håper jeg at våre erfaringer og metoder kan bidra til det arbeidet Rakurs allerede gjør. Det er første gang Helseutvalget jobber internasjonalt, så det er klart det er spennende, avslutter Rolf Angeltvedt.

Powered by Labrador CMS