Homo på agendaen

Publisert

Den internasjonale OL-komiteen, IOC, tok opp homofili for første gang. Under IOCs konferanse «Sport for alle» i Helsinki forrige uke, fikk Håvard Øvregård fra Norges Idrettsforbund mulighet til å snakke om homofobi i idretten og dele Norges tanker og erfaringer med prosjektet «Med idretten mot homohets». – Så vidt vi vet er dette første gang homofili blir tatt opp i IOC-regi. Jeg har fått mange positive tilbakemeldinger fra deltakere som syns det er viktig at temaet blir tatt opp, sier Øvregård.

– Hvilken betydning har det for idretten at IOC setter homotema på agendaen?

– Det betyr at vi har kommet et skritt nærmere normalisering av homofili i den internasjonale idretten, men det er likevel bare en begynnelse, påpeker Øvregård. Federation of Gay Games har også blitt tatt inn i varmen og for første gang var de representert på en konferanse i IOC-regi. – Mitt inntrykk er at som vi har sett i idretten i Norge, så er også idretten generelt veldig klar til å ta opp dette temaet. Det har skjedd en holdningsendring de siste årene, man har bare ikke funnet ut hvordan man skal ta det opp i idrettssammenheng, forklarer Øvregård.

– Skal være åpen og inkluderende

NIF innledet et samarbeid med LLH og Norsk Folkehjelp i 2007 da de startet opp prosjektet «Med idretten mot homohets». I forkant av konferansen i Finland var NIF ivrige på at Øvregård skulle få holde foredraget. – Vi ønsker å informere om viktigheten av at det er plass til alle i dretten. Idretten skal være åpen og inkluderende. Norsk idrett har kommet langt når det gjelder inkludering på flere områder, og å få muligheten til å informere over 700 deltakere fra 90 land om «Med idretten mot homohets» er viktig. Håvard gjorde en flott jobb og det var mange som ønsket mer informasjon i etterkant, sier idrettspresident Tove Paule.  Hun var selv til stede under konferansen og er positiv til at IOC åpner mer for homotema. – IOC har endret seg mye etter at Rogge ble president. Det som har endret seg mest er det brede spekteret, utover toppidretten, som IOC nå konsentrerer seg om. Mye tyder på at IOC er i ferd med å gjøre seg til en samfunnsaktør vi skal regne med, sier Paule som tror mange land har mye å lære av Norges arbeid på denne fronten. – Det er helt klart at Norge ligger langt fremme i kampen mot homofobi i idretten. Ingen andre land tilkjennega at de jobbet konkret med dette.

– Hvor viktig rolle spiller IOC i kampen mot homofobi i idretten?

– IOC kan komme til å spille en viktig rolle, men her må ting tas i riktig rekkefølge. Vi har foreslått å ta med seksuell orientering i «Position Paper on EU Sport Programme» og har fått positiv respons fra kontoret til den Europeiske Olympiske Komite i Brüssel om å formidle dette videre. Det er et stort og positivt skritt, sier Paule som tror idretten vil endre seg i årene fremover. – Jeg tror vi vil se en holdningsendring i idretten, bade nasjonalt og internasjonalt i årene som kommer, men her er informasjon, kunnskap og holdninger viktige virkemidler for å få det til, sier idrettspresidenten til Blikk Nett. 

Powered by Labrador CMS