Fotograf Eline Karlsdatter Fladseth går tett på når hun portretterer sin lesbiske søster Helle. Bildeserien vises på utstillingen «100%» som åpner fredag 9. april på Oslo S.
Hvem kan kalle seg hundre prosent frisk? Det er spørsmålet studentene fra Bilder Nordic School of Photography stiller med utstillingen «100%» som åpner fredag 9. april på Oslo S.

I utstillingen, som arrangeres i samarbeid med Rådet for psykisk helse, rettes linsene innover og hensikten er å bryte ned fordommer. Bildene som vises handler om oss alle, om utfordringene ved å være menneske, og hvordan vi bedre kan takle problemene i fellesskap.

Psykisk helse er noe alle har. Det er utgangspunktet for en av fotografene som stiller ut bilder på «100%». Eline Karlsdatter Fladseth stiller ut en serie bilder av søsteren sin Helle, som er 22 år og lesbisk.
– Det å være ung å så finne ut at man er homofil påvirker jo ens psyke, sier Karlsdatter Fladseth til Blikk Nett.

– Alt som handler om psykisk helse er veldig tabubelagt og forbindes med noe negativt, sier hun og forteller at bildeserien av søsteren Helle forteller en personlig historie.
– Jeg har alltid tatt bilder av henne, så det er noe hun er vant med. Det at vi er så nære gir meg en tilgang som andre ikke ville fått. Men samtidig må jeg ta hensyn, som i forhold til om det er bilder som blir for personlige.

Utstillingen «100%» er avslutningsprosjektet på fotoutdannelsen ved Bilder Nordic School of Photography og det er skolens 38 studenter som gjennom flere fotografiske sjangre har laget det visuelle prosjektet om psykisk helse, under ledelse av den kjente reklamefotografen Damian Heinisch og tidligere bildesjef i VG, Hans Olav Forsang.

Når Blikk Nett besøker utstillingslokalet i den gamle hallen på Oslo S er det foreløpig bare bildene til Karlsdatter Fladseth som pryder veggen. De henger tett og trekker oppmerksomheten til seg med sitt kraftige uttrykk. Det virker dystert, men bare til å begynne med. Ved nærmere betraktning ser du personen: den unge, rocka lesba med tatoveringer og piercings.
– Helle er ganske tungsinnet. Men det er ikke det jeg vil skildre. Jeg vil skildre et liv og har ikke noe ønske om at de som ser bildene skal synes synd på henne, sier Karsldatter Fladseth og forteller at serien heller ikke skal representere en gruppe.

– Bildene er ikke et portrett av skeive ungdommer generelt. Alle er jo forskjellige og dette er en personlig serie om ett menneske, søsteren min Helle.

Utstillingen «100%» åpner fredag 9. april kl 19.
Utstillingen henger til 23. april og åpningstiden er hverdager kl 14-20, helg kl 11-18.
Fra 27. april til 9. mai vises utstillingen under Nordic Lights – International Festival of Photography i Kristiansund Kunstforening.

Mer om prosjektet finner du her: 100prosent.com