Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Blikk Nett gir deg KulturGayden hver uke. 

 

MANDAG 5. APRIL

UTSTILLING:

BERGEN: Bjarne Melgaard Jealous.
Bergen Kunstmuseum viser Bjarne Melgaards utstilling «Jealous». Ingen av verkene som er med i utstillingen, har tidligere vært tilgjengelig for et norsk publikum. De vises heller ikke på hans retrospektive utstilling med samme navn som vises på Astrup Fearnley i Oslo. 23 nye kunstverk vises i Bergen fram til 11. april.

«Jealous», kl 11-17, Bergen Kunstmuseum, Rasmus Meyers allé 3, 7 og 9.

 

TIRSDAG 6. APRIL

UTSTILLING

HORTEN: Duane Michals – Dr Duanus – Retrospektiv.
Fram til 11. april kan fotointeresserte se over 200 bilder tatt av kunstneren Duane Michals (78) på Preus Fotomuseum. Den homofile amerikaneren er kjent for å vende fokuset og kameraet innover mot følelser, frykt, drømmer og begjær. Michals er nå knyttet til Pace/MacGill, et ledende galleri for fotografi i New York. Han kommenterer høyt ansette kunstnere ved å parodiere bildene deres, samtidlig som han er opptatt av å formidle og fortolke temaer som rasisme, kvinnefrigjøring, homofili og krig. En rekke av bildene hans er et oppgjør med den katolske kirke og dens undertrykkelse av seksualitet.
Duane Michals – Dr Duanus – Retrospektiv, kl 12-16, Preus Museum, Kulturparken Karljohansvern, Kommandørkaptein Klincks vei 7.

OSLO: «Down To Earth».
Nils Pedersen har stilt ut i 20 år – blant annet i USA, Spania og Tyskland. Nå har han en ny utstilling i Oslo. Noen av bildene hans har et klart erotisk tilsnitt, mens i andre er dette temaet mindre åpenbart.
– Jeg beskriver ofte omsorg, glede og galskap i bildene mine, sier Pedersen, som er utdannet kunstner, sykepleier og psykoterapeut.
– De to første årene av terapeututdanningen besto i å løfte ut av skapet det jeg hadde båret på. Innerst inne satt det en kunstner. Først skaphomse og så skapkunstner. Nå er begge for lengst kommet ut, sier Pedersen. Utstillingen står til 23. april.
Nils Pedersen, «Down To Earth», kl 12 – 18, Galleri Rom for idé, Jacob Aalls gate 55.

OSLO: «Stir Heart – Urolig hjerte. Kvinner som beveger kunsten I».
Dette er første del av en utstilling som presenterer verk av kvinnelige samtidskunstnere, basert på Nasjonalmuseets samling. Tittelen er hentet fra Pipilotti Rists video «Stir Heart, Rinse Heart» fra 2004, et sentralt verk i utstillingen. I tillegg til Rist, presenteres verk av Vanessa Baird, Nathalie Djurberg, Unn Fahlstrøm, Lotte Konow Lund, Josefine Lyche, Vibeke Tandberg og Gerd Tinglum. Noe av kunsten har et fandenivoldsk, feministisk tilsnitt, mens andre engasjerer på et rent sanselig plan. Utstillingen står til 18. april.
«Stir Heart – Urolig hjerte. Kvinner som beveger kunsten I», kl 11 – 17, Museet for samtidskunst, Bankplassen 4.

OSLO: Prisutstilling på Norsk Design- og Arkitektursenter. Den viser et utdrag av vinnere og mottakere av Norsk Designråds priser i 2010, blant annet emballasjene til sexleketøyene fra Laid. Galleriutstillingen står til 18. april, her kan du også se ni tidligere vinnere av Hedersprisen for god design.
Prisutstilling, kl 10-17, DogA, Hausmanns gate 16.

 

ONSDAG 7. APRIL

SHOW

KIRKENES: «Den Store Grand Prix Festen», Great Garlic Girls, kl 19.30, Samfundshuset. (Se omtale tidligere i uka).

TEATER

BERGEN: «Mascarade».
Holberg-stykket «Mascarade» spilles på Den Nationale Scene med Helge Jordal og teatersjef Bjarte Hjelmeland som herre og tjener. Fjorårets suksess som ble sett av 20 000, byr på storslått maskeradeball med dans, musikk, boblende champagne og praktfulle kjoler. Det unge paret Leonora og Leander skal gifte seg, selv om de ennå ikke har truffet hverandre. På hver sin kant er de mest opptatt av å forlyste seg. Leander og hans tjener Henrik (Bjarte Hjelmeland) sniker seg stadig ut for å gå på maskerade, selv om Leander strenge far Jeronimus (Helge Jordal) forbyr det. På maskeraden skjer det som ikke skal skje. Leander blir forelsket. Det samme blir Leonora og begge kjemper på hver sin kant for å unngå giftermålet, men klarer de å trosse sine strenge fedre? Og hvem er de egentlig forelsket i? Hvem skjulte seg bak maskene?
«Mascarade», kl 20, Den Nationale Scene, Engen 1.

OSLO: «Spring Awakening».
Rockemusikalen er basert på et teaterstykke av Frank Wedekind fra 1891 som var forbudt i flere tiår i Tyskland. Etter urpremiere på Broadway i 2006 har musikalen vunnet åtte Tony Awards. Dette er en rocka og medrivende historie om ungdom på vei mot voksenlivet. Blant annet spiller Sten Bjørge Skaslien Hansrud (23) og Thomas Ottersen (19) to gutter som forelsker seg i hverandre i rollene som Hanschen og Ernst. Spilles fram til 10. april.
«Spring Awakening», kl. 19.30, Oslo Nye, Rosenkrantzgt. 10.

UTSTILLING

HORTEN: Duane Michals – Dr Duanus – Retrospektiv, kl 12-16, Preus Museum, Kulturparken Karljohansvern, Kommandørkaptein Klincks vei 7. (Se omtale tidligere i uka).

OSLO: Prisutstilling på Norsk Design- og Arkitektursenter, kl 10-20, Hausmanns gate 16. (Se omtale tidligere i uka).

OSLO: Nils Pedersen, «Down To Earth», kl 12 – 18, Galleri Rom for idé, Jacob Aalls gate 55. (Se omtale tidligere i uka).

OSLO: «Jealous».
Kunstneren Bjarne Melgaard er kjent for å provosere, ofte med temaer fra homse- og sm-miljøer. Utstillingen som åpnet 21. januar, viser flere av hans mest sentrale verk fra midten av 90-tallet og fram til i dag, i tillegg presenteres flere nye malerier. Utstillingen står til 25. april.
«Jealous», kl 12-17, Astrup Fearnley Museet for Moderne Kunst, Dronningens gate 4.

OSLO: «Stir Heart – Urolig hjerte. Kvinner som beveger kunsten I», kl 11 – 17, Museet for samtidskunst, Bankplassen 4. (Se omtale tidligere i uka).

 

TORSDAG 8. APRIL

SHOW:

OSLO: «Lykken er – Et Grand Prix-eventyr».
Humorshowet som hadde premiee 11. mars, er en forestilling som «hermer» etter musikalen «Mamma Mia», men bygger dramaet på gamle Melodi Grand Prix-svisker. Kort fortalt handler «Lykken er» om vennene Romeo og Oliver som har åpnet hotell Sunswing Ibiza. Etter hvert dukker kjærester og venner opp, og lager forviklinger for seg selv og andre. Denne situasjonen spinner rundt et 50-talls norske Grand Prix-melodier. Her er allsangfaktoren høy.
– Dette er en showmusikal med tre mulige slutter. Hvilken slutt vi ender med på hver forestilling, er det publikum som stemmer fram, forteller Kai Thomas Larsen som spiller storsjarmøren Romeo som forelsker seg i Oliver, og som mange Blikk-lesere også husker som programleder for Mr. Gay Norway-kåringen på Smuget i 2008. Tom Sterri har regien.
«Lykken er – Et Grand Prix-eventyr», kl 19.30, Edderkoppen Teater, St. Olavs gate 1.

ÅNDALSNES: «Den Store Grand Prix Festen».
Denne våren besøker Great Garlic Girls hele 47 byer i Norge med 200 klesskift og over 50 artistparodier i løpet av 80 minutter. Siden 2010 blir det store Grand Prix-året med Norge som vertsnasjon for Eurovision-finalen, og det er 50-års jubileum for norsk MGP-deltakelse, lader Great Garlic Girls opp med «Den Store Grand Prix Festen». Det blir hysteriske gjensyn med kjente og kjære artister, fra Abba, Djengis Kahn og Baccara til Gina G, Carola og Katrina & The Waves. For ikke å glemme de norske stjernene, som Nora Brockstedt, Bobbysocks, Alexander Rybak og mange flere. Terje Schröder, Jonny Nymoen og Dean Erik Andersen i Great Garlic Girls har med seg dansere og den frittalende Jostein Pedersen som har fått frie tøyler.
Great Garlic Girls, «Den Store Grand Prix Festen», kl 19.30, Rauma Kulturhus, Kongens Gate 7.

OSLO: Marrys Show.
Mange kan glede seg over at Marry er tilbake som fast innslag hver torsdag denne våren på London Pub. Da er det nemlig bingokveld med påfølgende dragshow. Marry er ei dame med lang erfaring innen bingovirksomheten. I over 50 år har hun plukket tall ut av kurven på Torshov Bingo. For å støtte opp om sin homofile dattersønn, velger hun igjen å tilbringe torsdagskveldene sine på London Pub. Hun har også med seg døtrene Bodil og Ranveig. Dessuten medvirker Viola Greåker (Kristian Skedsmo Larsen), og kanskje Miss Trulte (Steffen Rasmussen).
Marrys Show, kl 21, London Pub, C. J. Hambros plass 5.

TEATER

BERGEN: «Mascarade», kl 20, Den Nationale Scene, Engen 1. (Se omtale tidligere i uka).

OSLO: «Spring Awakening», kl 19.30, Oslo Nye Hovedscenen, Rosenkrantzgt. 10. (Se omtale tidligere i uka).

OSLO: «Evig ung».
I forestillingen «Evig ung» («Rock’n Roll til du døyr») på Det Norske Teatret befinner Anders Rogg seg på et aldershjem for gamle skuespillere. I forestillingen spiller han seg selv som 90-åring. «Evig ung» er et sangdrama med en blanding av disko, rock og klassisk – fra Nirvana og Madonna til Wagner. Stykket som har gått i åtte år i Hamburg, tar for seg temaer som respekt, det å bli sett og forstått og isoleringen av eldre som en unyttig gruppe som kan stues vekk. Den prisbelønte forestillingen hadde premiere i mars i fjor, og vises nå på nytt fram til sommeren.
«Evig ung», kl 20, Det Norske Teatret, Kristian IVs gate 8.

UTSTILLING

BERGEN: Bjarne Melgaard, «Jealous», kl 11-17, Bergen Kunstmuseum, Rasmus Meyers allé 3, 7 og 9. (Se omtale tidligere i uka).

HORTEN: Duane Michals – Dr Duanus – Retrospektiv, kl 12-16, Preus Museum, Kulturparken Karljohansvern, Kommandørkaptein Klincks vei 7 (Se omtale tidligere i uka).

OSLO: Prisutstilling på Norsk Design- og Arkitektursenter, kl 10-20, Hausmanns gate 16. (Se omtale tidligere i uka).

OSLO: Nils Pedersen, «Down To Earth», kl 12 – 19, Galleri Rom for idé, Jacob Aalls gate 55. (Se omtale tidligere i uka).

OSLO: Bjarne Melgaard, «Jealous», kl 12-17, Astrup Fearnley Museet for Moderne Kunst, Dronningens gate 4. (Se omtale tidligere i uka).

OSLO: «Stir Heart – Urolig hjerte. Kvinner som beveger kunsten I», kl 11 – 19, Samtidsmuseet, Bankplassen 4. (Se omtale tidligere i uka).

 

FREDAG 9. APRIL

FILM

HELE LANDET: Norsk kinopremiere på «I Love You, Phillip Morris».
«I Love You Phillip Morris» er den usannsynlige, men sanne historien om en karismatisk svindlers ferd fra å være en lovlydig heterofil familiefar på landsbygda til å bli en prangende homofil kriminell. Homseromansen med Jim Carrey og Ewan McGregor i hovedrollene, bygger på en sann historie fortalt av kriminalreporteren Steve McVicker i hans bok med samme tittel. Filmen er skrevet og regissert av Glenn Ficarra og John Requa, manusforfatterne til den kulterklærte komedien «Bad Santa».

SHOW

OSLO: «Lykken er – Et Grand Prix-eventyr», kl 19.30, Edderkoppen Teater, St. Olavs gate 1. (Se omtale tidligere i uka).

ÅLESUND: Great Garlic Girls, «Den Store Grand Prix Festen», kl 19.30, Rica Parken Hotel, Storgata 16. (Se omtale tidligere i uka).

TEATER

BERGEN: «Mascarade», kl 20, Den Nationale Scene, Engen 1. (Se omtale tidligere i uka).

OSLO: «Spring Awakening», kl. 19.30, Oslo Nye Hovedscenen, Rosenkrantzgt. 10. (Se omtale tidligere i uka).

OSLO: «Evig ung», kl 20, Det Norske Teatret, Kristian IVs gate 8. (Se omtale tidligere i uka).

UTSTILLING

BERGEN: Bjarne Melgaard, «Jealous», kl 11-17, Bergen Kunstmuseum, Rasmus Meyers allé 3, 7 og 9. (Se omtale tidligere i uka).

HORTEN: Duane Michals – Dr Duanus – Retrospektiv, kl 12-16, Preus Museum, Kulturparken Karljohansvern, Kommandørkaptein Klincks vei 7. (Se omtale tidligere i uka).

OSLO: Prisutstilling på Norsk Design- og Arkitektursenter, kl 10-17, Hausmanns gate 16. (Se omtale tidligere i uka).

OSLO: Nils Pedersen, «Down To Earth», kl 12 – 16, Galleri Rom for idé, Jacob Aalls gate 55. (Se omtale tidligere i uka).

OSLO: «Jealous», kl 12-17, Astrup Fearnley Museet for Moderne Kunst, Dronningens gate 4. (Se omtale tidligere i uka).

OSLO: «Stir Heart – Urolig hjerte. Kvinner som beveger kunsten I», kl 11 – 17, Samtidsmuseet, Bankplassen 4. (Se omtale tidligere i uka).

 

LØRDAG 10. APRIL

SHOW

OSLO: «Lykken er – Et Grand Prix-eventyr», to forestillinger: kl 18 og 21, Edderkoppen Teater, St. Olavs gate 1. (Se omtale tidligere i uka).

OTTA: Great Garlic Girls, «Den Store Grand Prix Festen», kl 19.30, Otta Kulturhus, Skansen 5 a. (Se omtale tidligere i uka).

TEATER

BERGEN: «Mascarade», kl 18, Den Nationale Scene, Engen 1. (Se omtale tidligere i uka).

OSLO: «Spring Awakening», kl 18, Oslo Nye Hovedscenen, Rosenkrantzgt. 10. (Se omtale tidligere i uka). Siste forstilling.

OSLO: «Evig ung», kl 18, Det Norske Teatret, Kristian IVs gate 8. (Se omtale tidligere i uka).

TRONDHEIM: «Spring Awakening», premiere.
Rockemusikalen har premiere på Trøndelag Teater i kveld. Sentralt i handlingen står Wendla, og Melchior som rives med av en heftig og stormfull forelskelse.
Gjengen av jevnaldrende venner, blant annet to homser, er også i ferd med å våkne opp – både intellektuelt og seksuelt. Når Melchior forsøker å opponere mot skolens tyranni og de voksnes hyklerske dobbeltmoral, får det enorme følger både for han selv og gjengen,. «Spring Awakening» skal spilles fram til 18. juni. Den trønderske musikalversjonen har Kjersti Haugen som regissør. Scenograf er Dagny Drage Kleiva, og koreograf er Erlend Samnøen.
«Spring Awakening», premiere kl 18, Trøndelag Teater, Prinsens gate 18/20.

UTSTILLING

BERGEN: Bjarne Melgaard, «Jealous», kl 11-17, Bergen Kunstmuseum, Rasmus Meyers allé 3, 7 og 9. (Se omtale tidligere i uka).

HORTEN: Duane Michals – Dr Duanus – Retrospektiv, kl 12-17, Preus Museum, Kulturparken Karljohansvern, Kommandørkaptein Klincks vei 7. (Se omtale tidligere i uka).

OSLO: Nils Pedersen, «Down To Earth», kl 12 – 16, Galleri Rom for idé, Jacob Aalls gate 55. (Se omtale tidligere i uka).

OSLO: Prisutstilling på Norsk Design- og Arkitektursenter, kl 12-17, Hausmanns gate 16. (Se omtale tidligere i uka).

OSLO: «Jealous», kl 12-17, Astrup Fearnley Museet for Moderne Kunst, Dronningens gate 4. (Se omtale tidligere i uka).

OSLO: «Stir Heart – Urolig hjerte. Kvinner som beveger kunsten I», kl 12 – 17, Museet for samtidskunst, Bankplassen 4. (Se omtale tidligere i uka).

 

SØNDAG 11. APRIL

UTSTILLING

BERGEN: Bjarne Melgaard, «Jealous», kl 11-17, Bergen Kunstmuseum, Rasmus Meyers allé 3, 7 og 9. (Se omtale tidligere i uka).

HORTEN: Duane Michals – Dr Duanus – Retrospektiv, kl 12-17, Preus Museum, Kulturparken Karljohansvern, Kommandørkaptein Klincks vei 7. (Se omtale tidligere i uka).

OSLO: Lillian Støa, «NÆRT», kl 12 – 18, Oslo Fotokunstskole Galleri.
Schous Plass 1. Grünerløkka. (Se omtale tidligere i uka).

OSLO: Bjarne Melgaard, «Jealous», kl 12-17, Astrup Fearnley Museet for Moderne Kunst, Dronningens gate 4. Hver søndag har museet offentlige omvisninger kl 13. (Se omtale tidligere i uka).

OSLO: LeDa på ««Jealous».
Lesber i Dagslys (LeDa) startet opp etter en idé fra England der Daytime Dykes har eksistert i flere år. Konseptet går ut på å tilby kulturtreff for lesbiske på dagtid. Denne søndagen går lesbene for å se på homsen Bjarne Melgaards retrospektive utstilling «Jealuos». Den viser flere av hans mest sentrale verk fra midten av 1990-tallet og fram til i dag, i tillegg presenteres flere nye malerier. Han bruker ofte temaer fra homse- og sm-miljøer i sine verk, og er kjent for å bryte tabuer. LeDa vil gjerne ha med seg flere kunstinteresserte på omvisningen som er gratis.
LeDa på «Jealous»-utstilling, kl 12.30, Astrup Fearnley Museet for Moderne Kunst, Dronningens gate 4.

OSLO: Prisutstilling på Norsk Design- og Arkitektursenter, kl 12-17, Hausmanns gate 16. (Se omtale tidligere i uka).

OSLO: «Stir Heart – Urolig hjerte. Kvinner som beveger kunsten I», kl 12 – 17, Museet for samtidskunst, Bankplassen 4. (Se omtale tidligere i uka).

OSLO: Nils Pedersen, «Down To Earth», kl 13 – 15, Galleri Rom for idé, Jacob Aalls gate 55. (Se omtale tidligere i uka).

 

Har du tips om skeive kulturarrangementer, og aktuelle kunstnere, artister eller kulturarbeidere – send oss et tips!