Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Folketinget i Danmark har vedtatt en lov som åpner for at homofile par skal få lov til å adoptere på lik linje med heterofile.

Forrige uke ble det klart at det går mot felles ekteskapslov og homoadopsjon i Finland. Nå følger Danmark etter på det siste punktet. Etter omstemning i går, vedtok Folketinget en lov som gir registrerte partnere lov til å adoptere på lik linje med heterofile.

– Som danske er det sørgmodig å se at Danmark henger lenger og lenger etter når det gjelder homofiles rettigheter, så det er gledelig å se at det endelig skjer ting. Vi må vel si velkommen etter, sier LLH-leder Karen Pinholt.

Danmark var første ute i verden med å innføre partnerskapslov i 1989 – fire år før Norge, men siden da har Danmark sakket akterut i kampen for homofiles rettigheter.

– Da jeg vokste opp i Danmark var det mer fokus på liberale og sosiale verdier. Alle skulle ha rett til å leve slik de ønsket og man skulle anerkjenne alle som likeverdige. Forestillingen om at Danmark er et land som ligger foran når det gjelder kampen for homofiles rettigheter, lever fortsatt i beste velgående. Det gjør at det mangler krefter som vil ta opp kampen fordi de ikke ser at det er behov for å kjempe, sier Pinholt.

Hun peker på at det i Danmark ikke har vært den samme homokampen som i Norge.

– Danmark har hatt en liberal-konservativ regjering i mange år der verdispørsmål som dette ikke har blitt vist noe initiativ. I tillegg finnes det heller ingen stor motstand. Kombinert med forestillingen om at vi er likestilte, så er det ingen som vil ta opp homokampen.

– Tror du dette vil føre Danmark et skritt nærmere en felles ekteskapslov?

– Det er vanskelig å si. Det kan vippe begge veier. Det kan være et skritt på veien, men det kan også være en sovepute. Nå som de får adopsjonslov, kan de tenke at de har såpass like rettigheter, at de ikke orker å ta kampen om felles ekteskapslov, sier Pinholt til Blikk Nett.

 

Les også:

Flertall for homoekteskap i Finland