Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Den homofile komponisten Gisle Kverndokks opera «Jorden rundt på 80 dager» har urpremiere i Den Norske Opera fredag 21. mai.
«Jorden rundt på 80 dager» er basert på Jules Vernes klassiker fra 1872, og spesielt skeiv er operaen ikke, bortsett fra at komponist Gisle Kverndokk og Øystein Wiik, som har skrevet teksten, har latt et par av karakterene fra boken skifte kjønn.
– Det er nå sånn at slike gamle eventyrfortellinger har altfor mange mannfolk, sier Kverndokk til Blikk Nett.

Politimester Fix, som følger etter hovedkarakteren Fogg, har blant annet blitt til den kvinnelige privatdetektiven Fionola. Hun kler seg også flere ganger opp som mann for å komme nærmere, og lettere få stukket kjepper i hjulene på, den reisende Fogg.
– Men så blir det veldig heterofilt kjærlighet til slutt da, forteller Kverndokk.

Det var lenge meningen at Kverndokk skulle stå for åpningsproduksjonen på operaen. Men så ble det hele utsatt fordi operasjef Bjørn Simensen mente scenesikkerheten var for dårlig. Kverndokk opplevde utsettelsen som en stor nedtur. Men fredag 21. mai er det omsider klart for urpremiere på actionoperaen.

Med «Jorden rundt på 80 dager» vil Kverndokk lage en fargerik eventyropera med masse action og humor, forteller han.
– Det som er så fantastisk med den historien er at det ligger et enormt potensial i de spennende stedene og rare menneskene Fogg møter.

Kverndokk, og de han jobber med om operaen, diskuterte om de skulle gjøre noen moderne grep, som eksempelvis å legge handlingen til en virtuell virkelighet.
– Problemet er at det som er moderne, veldig fort blir umoderne. Man håper jo at en opera skal vare lenger enn et par år. Derfor har tekstforfatter Wiik gjort noen veldig interessante grep, som går på selve fenomenet opera. Jeg vil ikke røpe mer, men jeg syntes det var en genial idé.

Tidligere har Kverndokk komponert operaen «Den fjerde nattevakt» som ble satt opp på Den norske opera i fjor. Han har komponert opera for radio, og flere musikaler, både i Norge og Tyskland. Blant annet «Frendelaus» fra 2003 og «Sofies verden» fra 1999.
– Jada, homse, operaelsker og musikalfantast. Man får unne seg selv å være litt klisjé. Jeg pleier eksempelvis å gå på en allsangbar hver gang jeg er i New York. Der står homsene på rad og rekke og synger og gråter om hverandre. Noen dager senere drar jeg hjem for å komponere litt opera. Fin blanding.

 

Operahomser- og lesber

Om andre operaelskende homser vil elske Kverndokks nye forestilling, er han usikker på.
– Jeg vet jo at mange homser elsker tradisjonell opera og de gamle divaene. Det får de ikke her. Jeg har aldri vært så opptatt av divaene jeg. Og selv om jeg elsker opera selv, har jeg aldri vært en sånn hemningsløs operanerd som samler på mange forskjellige innspillinger av de forskjellige stykkene. Jeg er mest opptatt av musikken, og trenger bare én innspilling av hver opera. Da selvfølgelig den beste.

Uansett om homsene liker «Jorden rundt på 80 dager» eller ikke, er ikke Kverndokk overvettes bekymret for deres ve og vel.
– De må jo bare være lykkelige for å få en så fantastisk opera. Den er for det første lekker, og dessuten kan alle få se dobbelt så mye opera hvis de vil, siden dobbelt så mange operaer kommer til å settes opp nå. Forresten er det ikke bare operahomser som blir glade. Du må ikke glemme operalesbene. Forkvinnen i operaens venner, Anne Eriksen, er eksempelvis lesbisk.

Urpremiere: «Jorden rundt på 80 dager» fredag 21. mai, kl 19, Hovedscenen, Den Norske Opera.

Se også:
Den Norske Opera og Ballett