Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

«Der gikk en søster» pleier av og til jeg og min kjære si til hverandre når vi går forbi en kvinne vi tror er lesbisk.

Det samme skjer når vi ser noen på tv, hilser på noen eller møter folk i ulike omstendigheter. «Han må jo være homo». «Hun der er en av oss». Av og til ser vi på dusteprogrammer som «Gay, girlfriend or available» hvor en dame skal date tre menn og prøve å gjette hvem av dem som er hetero og singel. Damen tar ofte feil. Det gjør ikke vi. Vi flekser gaydarmuskelen.

 

Likhet i lasten
Av og til diskuterer vi hva gaydaren er. Hva er det som funker? Hva er det vi ser? Og oftest ligger hovedfokuset vårt på damene (montro hvorfor). Noen ganger er det åpenbart. Noen ganger ser søstre så søstre ut at det er umulig å ta feil. Sånn bortsett fra en og annen slenger av en heterofil kvinnelig kroppsarbeider fra distriktene, selvfølgelig. Mer utfordrende er det når en kvinne ikke ser «lesbisk» ut etter klassiske kriterier. Og sånn er det med ganske mange. Mitt stadig gjentatte poeng: folk er folk og folk er forskjellige, er et utsagn som strengt tatt strider litt mot det denne kommentaren handler om. Vår lesbiske evne til å single ut sammekjønnselskende kvins. Noe må jo være likt. Noe må være gjenkjennbart. For jeg og min kjære har ofte rett.

Vi har kommet fram til at det er noe med blikket. Måten hun ser på deg på. Jeg lurer på om vi leter etter hverandre og søker en bekreftelse i det? I tillegg har jeg teorien om at det gjør noe med mennesker å ta en ekstra runde med sin egen posisjon i samfunnet. Sin kjønnsrolle, sitt begjær og sin kjærlighet. At man får en annen holdning. Jeg føler mange lesbiske har en egen styrke i måten å stå på. (Hvis jeg legger breisida til og jeg ser litt idealistisk og romantisk på det). Noen ganger er det sikkert bare kåtskap.

Ullen geometri
Nå har all disse fine teoriene blitt gjort til skamme. Jeg leste nemlig forleden på Pink News UK at nederlandske forskere har kommet fram hva det hele handler om. De har faktisk løst «gåten gaydar», mener de. Og vet du, den lå flettet inn i et ullent landskap av geometri.

Ja vel?

Tesen var at homofile er flinkere til å legge merke til detaljer enn heterofile. Derfor sopte forskerne sammen en enorm testgruppe bestående av hele 42 kvinner og menn. Homofile og heterofile. Deretter begynte de å vise samtlige testpersoner bilder av firkanter og rektangler fylt med mindre figurer…

Den menneskelige hjernen er skrudd sammen for å se «the bigger picture», står det i artikkelen, og det er grunnen til at eieren av en slik menneskelig hjerne lett kan svare «kvadrater» når vedkommende blir spurt hva som er på innsiden av en kvadrat fylt med rektangler. Eller trekanter for den saks skyld.

Og så blir det spennende…For når deltakerne ble stilt de samme spørsmålene svarte heterofile kvinner og menn raskere enn homoene, men de tok oftere feil. Homoene brukte lengre tid på å svare, men hadde større treffprosent.

Basert på disse resultatene utarbeidet forskere en åpenbar teori om at homofile er flinkere til å plukke opp små hint til og tegn på andre menneskers seksuelle orientering.
Forsker Dr Lorenza Colzato, fra Leiden University i Nederland konkluderte faktisk med følgende til The Daily Mail: «Dette er første gang man har funnet vitenskapelig bevis for eksistensen av en gaydarmekanisme hos homofile. Denne analytiske oppfattelsesevnen (til å se rektangler og trekanter i kvadrater) gjør at homofile er flinkere til å legger merke til andre homofile.»

Rektangulært Dr. Watson
Jøss tenker jeg. Dette var jo ekstremt oppklarende. At det kan ligge så mye tung og spennende kunnskap i geometri. Nå vet jeg blant annet at homofiles hjerne er hakket mindre typisk menneskelig enn heterofiles, siden vi ikke ser «the bigger picture» på samme måten. I tillegg er vi litt tregere, men det viser seg jo å lønne seg siden vi dermed blir flinkere til å tenke innenfor boksen. Eller kvadratet om du vil. Jeg vet at jeg visstnok er flinkere til å se detaljer enn mine heterofile medsøstre, men jeg er ennå ikke helt sikker på hvilke detaljer det er snakk om. Bortsett fra trekanter. Og kvadrater. Og rektangler.
Men gaydar har jeg fortsatt. Tror jeg.