Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Tirsdag hadde 1805 mennesker samlet seg i den gamle hagen øverst på Grünerløkka. Aksept, senter for alle berørt av hiv, inviterte for niende gang til hagekonsert, og i år satte senteret ny rekord i antall frammøtte.

– Hvor lenge kan man klemme uten å få hiv, spør Gullrute-vinner, stand up komiker og konferansier for kvelden, Else Kåss Furuseth.

Hun og alle artistene som stiller opp på denne festaftenen, gjør det for å sette hivpositives livssituasjon på dagsorden, bryte ned fordommer og spre kunnskap.

– Svaret er leeenge, sier hun og så klemmes det i hele hagen.

Performance-artist og sanger Nils Bech var første mann ut i rekken av artister. Han presenterte låter fra sin nye elektronika-inspirerte plate sammen med saxofonisten Bendik Giske. Didrik Solli-Tangen hadde gledet seg til å synge blant annet «My Heart is Yours» og fikk med seg publikum på årets Grand Prix låt, og Wallmans Salonger on Tour Norge stilte i fargerike kostymer. Capella-gruppa Pust gav publikum en kombinasjon av folkemusikk, jazz og etnisk vokalmusikk.

At det fremdeles finnes mange som har veldig lite kunnskap om hiv og at det fremdeles er en stor jobb å gjøre, understreket Walter Heidkampf. Han ble i fjor kåret til Norges Mr. Gay og har mottatt priser for sitt arbeid for hivsaken.

– Følelser basert på redsel, basert på det ukjente gjør at vi kryper inn i garderobeskapet. Andres fordommer kan bli egne sannheter som skaper lav selvfølelse og opplevelse av skam. Men sammen kan vi være sterke, og åpenhet vinner i lengden.

Amina Sewali og Bodil Arnesen bidro med sang, og Andreas Heise hadde koreografert en dans spesielt for hagekonserten på Aksept. Han danset sammen med Jon Ole Olstad. Hans Esben Gihle gav en smakebit fra sommershowet «St Hans Esben Aften. En sommer i clynol», og skuespiller Yngve E Marcussen opptrådte sammen med pianist og tekstforfatter Hanne T. Asheim. Trine Lise Olsen fra «Den norske humor» var både naiv nordlending og blond, svensk Holleywoodfrue til publikums store fornøyelse.

Anne Grete Preus har jevnlig har stilt opp for Aksept på interne arrangementer, og denne tirsdagen for første gang under Skeive dager. Hun stilte også gledelig opp da Else Kåss Furuseth intervjuet henne om hennes stjernetegn tvilling. Og Else fikk svar på om det stemmer slik hun har lest at tvillinger er følsomme, kreative, høye og lyshårete. Stemningen ble så god at det resulterte i et kyss.

Konserten og kvelden ble avsluttet med allsang fra alle artister og publikum.