Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Utenriksminster Jonas Gahr Støre besøkte Arbeiderpartiets stand på Pride Park og tok seg tid til å se seg rundt på Rådhusplassen. 

Jonas Gahr Støre ble kåret til «Årets hetero» på årets GayGalla og besøkte følgelig Skeive dagers samlingssted på Rådhusplassen på fredag.

– Dette er en flott del av mangfoldet i det norske sivilsamfunnet. Med solskinn som dette kan man jo ikke unngå å bli i godt humør, sier utenriksministeren når Blikk Nett møter han på LLHs stand i Pride park.

Selv tar Gahr Støre ferie på fredag og får ikke muligheten til å delta i årets parade. Likevel har han klare meninger om lørdagens ferd over Grønland.

– Jeg syns det er strålende at paraden legges til Grønland. La ferden gå hvor hen den vil, er det ikke det man sier? Hvis paraden kan gå over Youngstorget og Rådhusplassen, så burde den også kunne gå over Grønland, sier Gahr Støre.

Vinterens debatt om det såkalt «moralpolitiet», som bedriver sosial kontroll i gatene på Grønland, gjorde at mange mente at det var ekstra viktig å legge paraden til den multikulturelle bydelen. Også Gahr Støre mener det er et viktig politisk signal at lørdagens parade går gjennom Grønland.

– Dette gir et viktig signal. Ingen deler av byen burde falle inn et ghettomønster og kunne si at her gjelder ikke de verdier som gjelder ellers i samfunnet. Alle skal respektere forskjeller og ha rom som er tilgjengelig for alle, sier Gahr Støre.

Likeverd er målet

Jonas Gahr Støre er sterkt engasjert i lhbt-situasjonen verden over og tar stadig opp lhbt-spørsmål når han er på reise. Senest for tre uker siden da han var i Uganda tok han opp et lovforslag som er til høring, der det diskuteres å gi homofile dødsstraff i Uganda.

– Vi må kjempe for likeverd. Det handler om grunnleggende menneskerettigheter og ytringsfrihet. Alle mennesker skal ha rett til å kunne leve sitt liv, leve ut sin legning og sitt verdisett. Vi er veldig heldige her i Norge som har kommet så langt, men vi har fortsatt masse som gjenstår når det gjelder holdninger og verdier. Vi kjemper den samme kampen både nasjonalt og internasjonalt. Norge har riktignok kommet lengre, men det er likeverd som er målet for alle.

Jonas Gahr Støre har selv tatt initiativ til at Utenriksdepartementet skal sørge for at alle Norges ambassader skal kartlegge lhbt-saken i sine land.

– Det er to grunner til det. For det første å sende et synlig signal at vi bryr oss og for det andre se om vi kan bistå og forbedre situasjonen i de landene, sier utenriksministeren til Blikk Nett.