Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

For første gang i historien finner Europride sted i et østeuropeisk land, og lørdag satte homser og lesber fra hele Europa farge på Polens hovedstad for å fremme frihet, likhet og toleranse.

I 40 graders varme startet paraden foran rådhuset på Plac Bankowy, og flåter, motorsyklister, gående og dansende var underveis i gatene i over to timer. Til tross for flere motdemonstrasjoner med stein-, egg- og flaskekasting, hindret ikke dette paradehøydepunktet under Europride i å fargelegge bybildet. Rundt 2000 politimenn sørget for sikkerheten, og langs hele paraderuten fulgte en tett linje med politifolk.

– Det er viktig at vi støtter opp om arbeidet for lhbt-rettigheter som gjøres her, og derfor er vi med å gå i dag, sier Stein Runar Østigaard, som for få uker siden ledet Skeive Dager i Oslo. Denne lørdagen gikk han og blant andre prosjektleder for Rosa kompetanse, Hanne Børke-Fykse, sammen med den internasjonale gruppa i paraden i Warszawa.

En forsiktig start

Første mai 2001 gikk 300 personer i gatene i Warszawa i det som var den første Pride paraden. Det skjedde med bare et regnbuefarget flagg, og det foregikk uten mye publisitet. I årene som fulgte tiltrakk paraden seg flere tusen mennesker, men i 2005 forbød ordfører i Warszawa, Lech Kaczyńsk å ha parade i byen. Han erklærte at den ville «fremme homofil livsstil». Til tross for dette marsjerte ca 5000 mennesker gjennom gatene i Warszawa, og arrangørene av paraden klaget den polske republikken inn for den europeiske menneskerettighetskommisjonen, og det ble avgjort at forbudet mot paraden var brudd på tre menneskerettigheter.

Under European Pride Organizers Associations (EPOA) konferanse i 2007 ble det avgjort at Polens hovedstad skulle være vertsby for årets EuroPride. EPOA ville med dette sende sterke signaler til de delene av kontinentet hvor rettigheter for lhbt-personer nesten er fraværende. Polen er et katolsk samfunn hvor homofili blir sett på som synd, og homofile utsettes daglig for stigmatisering, diskriminering og sosial ekskludering.

Equality Foundation er organisasjonen som er offisiell arrangør av den polske Europriden, og hovedmålet er å synliggjøre og alminneliggjøre lhbt-personer. Sist år var det rundt 1000 personer med på Pride paraden i Warszawa, i år nesten 10 ganger så mange.

Se bilder fra Europride-paraden her på Blikk Nett: