Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

– Jeg anbefaler folk å få med seg Olsoktid i Trøndelag med Storåsfestival, Olavsfestdager og Olsokdagene på Stiklestad.

Olsok feires hvert år for å hedre Olav den Hellige som falt i slaget på Stiklestad den 29.juli. I den forbindelse har Trøndelag mange kulturopplevelser å by for å feire den avdøde kongen. Kunsthistoriker og tidligere leder av LLH Trøndelag, Daniel Johansen, anbefaler derfor folk til å få med seg noe av feiringen i Trøndelag.

– Det er noe av det mest komprimerte kultur og kulturhistoriske programmet gjennom det norske festivalåret! Også er det alltid godt vær. Jeg er aldeles ikke katolikk, men det er jo påfallende hvordan sola alltid skinner på St. Olavs dødsdag den 29. juli og resten av uka. Trønderværet er jo ellers ikke særlig forutsigbart.

Har du fått med deg andre kulturopplevelser i det siste?

– Min siste kulturopplevelse var å gå forbi en Jethro Tull-konsert på Piazza Ducale i Modena i forrige uke for å rekke en restaurantavtale på en tostjernes Michelin-restaurant. Det oppsto en jævlig ambivalens i det Jethro Tull stemte i med «War Child» idet jeg gikk forbi inngangen, og det sto et stort skilt med at det fremdeles var ledige billetter. Jeg har vært Tull-fan siden jeg var liten, men vi hadde ventet i et halvt år på å få bord, så Tull tapte for mat og vin. Dessverre tror jeg kjøkkenet hadde en dårlig dag, så maten ble et jævlig antiklimaks. Skulle med andre ord ha satset på Tull foran restauranten.

Hva har vært din beste kulturopplevelse i det siste?

– Å bælme prosecco på lasteplanet på en jeep som kjørte rallycross mellom vinranker mens solen gikk ned over Chianti, på vei til en veikro med Toscanas beste bistecca fiorentina (dvs. italiensk t-bone steak). Jævlig klisje, men allikevel fantastisk. Pave Pius VII stoppet på den nevnte veikroa og tisset etter han hadde blitt hentet til Paris for å overvære at Napoleon kronet seg selv til keiser i 1804. Som gode katolikker har de døpt kroen «La Sosta di Pio VII» (Pave Pius VII stoppested) med et bilde av paven på pissoar som logo. Anbefales til alle! Den ligger i utkanten av Toscanas styggeste by, Poggibonsi, men det er verdt å kjøre innom bare for maten. Og historien selvfølgelig. Tredje året jeg tar den samme turen. Denne gangen med gode venner, og jeg tror nok det blir da capo til neste år.