Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Seks homofile par på Hawaii går rettens vei og krever at homofile par skal få like rettigheter som gifte par.

Det skjer bare tre uker etter at guvernør Linda Lingle la ned veto mot en ny lov som ville åpnet for likekjønnet partnerskap på lik linje med ekteskap.

Søksmålet inneholder ikke krav om titler som «ekteskap» eller «partnerskap».  Ifølge nettstedet 365gay.com krever saksøkerne at rettssystemet tildeler dem de samme fordeler og plikter som følger med ekteskapet basert på Hawaiis grunnlov som forbyr seksuell diskriminering.

«Denne saken handler ikke om ekteskapet. Det handler om retten til at homofile par i det minste skal ha et system som er forståelig og komplett. Statens likestillingsgaranti burde i det minste bety at homofile par skal ha de samme rettigheter og plikter, selv om det er nedfelt i et system som ikke er så respektert, forstått og dyrket som ekteskap», sier advokat Jennifer Pizer som fører saken sammen med amerikanske menneskerettighetsorganisasjonen «Civil Liberties Union», ifølge 365gay.com.

Fem andre stater og District of Columbia tillater homofile ekteskap. I tillegg gir fem stater homofile par omtrent de samme rettighetene som ekteskap, selv om de ikke anerkjenner ekteskap mellom homofile par.

«Homofile par på Hawaii mangler de samme juridiske rettighetene og forpliktelsene når det gjelder adopsjon, barnebidrag, underholdsbidrag og tilgang til familierett», fortsetter Pizer.

– Mot Høyesterett

Hawaii fikk gjennomslag for landets første konstitusjonelle endring i 1998 som gir regjeringen makten til å reservere ekteskap for par med motsatt kjønn.

Flertallet av Hawaiis innbyggere ønsker heller ikke at regjeringen skal gi like rettigheter til homofile par, ifølge Garret Hashimoto, sjef for Hawaiis kristelige parti.

«Jeg føler meg krenket. De fortsetter å ta opp Martin Luther King, de svartes rettigheter og kvinnelidelser. Dette handler ikke om det. Dette handler om to menn eller to kvinner som praktiserer sex, fortsatte han. Det er atferd og ikke noen forskjell fra røykere og drikkere».

Saken vil sannsynligvis ikke bli avgjort før den når Høyesterett, eller om statens lovgivere eller den neste guvernøren godkjenner en ny partnerskapslov for homofile.

 

Les også:

La ned veto mot ny homolov