Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Filmen «The Runaways», om bandet som skapte lesbeikonet Joan Jett, slippes på DVD og du kan vinne film og eksklusive solbriller.
Vi befinner oss i Los Angeles, midt i glamrockens gullalder. Året er 1975, og 16-årige Joan vil starte et rockeband med bare jenter. Hun kontakter manageren Kim Fowley, som gir henne telefonnummeret til trommisen Sandy West. De øver litt sammen, og med Fowleys hjelp finner de flere musikere og setter sammen et band.

Regissør Floria Sigismondis film, som i dag slippes på DVD og Blu Ray, er basert på vokalist Cherie Curries bok «Neon Angel» (1989), som beskriver hennes erfaringer som rockestjerne på godt og vondt og også forholdet til Joan Jett.
«For meg er filmen mer en parallell fortelling om The Runaways. Den er basert på Cheries bok, så historien fortelles definitivt fra hennes perspektiv og fokuserer mer på oss to og på Kim», sier Joan Jett til Interview.

Kristen Stewart («Twilight»-filmene) og Dakota Fanning spiller hovedrollene som Joan og Cherie. Joan Jett er medprodusent av filmen og møtte Kristen Stewart flere ganger.

 

Sprenger guttebastionen

«Kristen var tvers gjennom profesjonell og ville virkelig nagle rollen. Jeg overlesset henne med alt jeg kunne komme på om The Runaways, og da mener jeg ‘the good, the bad and the ugly’», sier Jett, som også ga henne opptak av seg selv når hun snakker.
«Når vi møttes rett før filmingen, stirret hun på meg hele tida. Og det var greit for meg fordi jeg visste at hun studerte holdningen min, mine fakter, måten jeg holdt hendene på, alt jeg gjorde. Det var som å ha et levende speilbilde av seg selv. Vi gjorde de samme tingene samtidig. Det var stort – ikke ekkelt, bare vidunderlig spesielt.»

Kristen Stewart har fått gode kritikker og filmen blir berømmet for å levendegjøre Runaways-historien der manager Kim Fowley trakk bestemt i trådene og skapte suksess med å fronte fem tøffe og sexy tenåringsjenter som habile låtskrivere og musikere. The Runaways ble det første jentebandet som maktet å sprenge guttebastionen med stadionrock og fulle sportsarenaer.

«Det er pussig hvor lite som har endret seg siden The Runaways ble dannet. Jeg håper at filmen, hvis noe, kanskje kan starte om igjen den debatten. Ikke bare innen musikk, ikke bare om rock og jenter i rocken, men over hele fjøla, om hvordan kvinner blir sett på og hvordan de blir vurdert helt forskjellig fra menn dersom de prøver å være seksuelle, eller bruke seksualiteten på en kraftfull måte», sier Joan Jett.

 

Intime scener

Den blonde Cherie er motstykket til den mørke og mer rocka Joan og blir raskt bandets sexsymbol. De to jentenes vennskap går over i noe mer, og Joan Jett er fullstendig komfortabel med at filmen viser intime scener mellom henne og Cherie.

«Alle ungdommer eksperimenterer, alle ungdommer har disse følelsene. Så jeg mener det ville være latterlig ikke å gi det noe oppmerksomhet», sier Joan, som er like komfortabel med at folk vil komme til å kalle henne «lesbisk» eller «bifil».

«Dette har alltid blitt sagt til en viss grad uansett. I The Runaways lærte jeg tidlig, fordi jeg kunne se i journalistenes blikk og måten de spurte på når de ville vite noe om bandet utenfor scenen, at hvis jeg svarte på disse spørs- ‘ målene, var det det eneste de ville skrive om. Men jeg vil fokusere på musikken, og hvis du vil vite hvem jeg er, så les tekstene mine og finn ut av det selv.»

Jentene i The Runaways lever rock ‘n’ roll-livet til fulle, noe som til slutt ble for mye for Cherie. Etter suksessturneen i Japan i 1977 forlater hun bandet. Samarbeidet med den manipulerende Fowley er også skrantende. The Runaways fortsetter med Joan Jett som frontfigur fram til 1979 når bandet splitter opp.

 

Punkens gudmor

Lita Ford og Joan Jett fortsetter som soloartister, men det er Joan Jett som får et skikkelig gjennombrudd med coverlåta «I love Rock ‘n’ Roll», som herjet listene i 1982. Med backingbandet The Blackhearts gir hun ut flere plater på 80- og 90-tallet.

Rolling Stone kåret henne til den 87. beste gitaristen gjennom tidene, som én av to jenter på lista. Musikkpressen har beskrevet henne både som «the Godmother of Punk» og «the Original Riot Grrrl». 51 år gammel er Joan Jett fortsatt musiker, men hun er allerede blitt en rockelegende, en rollemodell og et lesbeikon.

«The Runaways var så spesielt og betydde så mye for meg, mye mer enn bare jenter som spilte rock ‘n’ roll. Jeg tror det handlet mye om å følge drømmene, om ikke å bli diktert hvordan livet skal bli. Jenter ser disse rollene de forventes å fylle, men da jeg var barn sa foreldrene mine at jeg kunne bli hva som helst. Før jeg bestemte meg for musikk, ville jeg bli arkeolog og astronaut, alle mulige forskjellige ting», forteller Joan Jett til Interview.

Konkurranse
Blikk Nett, i samarbeid med SF Norge, gir deg sjansen til å vinne filmen The Runaways på DVD eller Blu Ray. I tillegg kan du vinne et par eksklusive Ray-Ban 3025 Aviator Sunglasses som Kristen Stewart bruker i filmen.

Alt du trenger å gjøre er å svare på spørsmålene:
1. Hva heter regissøren av filmen «The Runaways»?
2. Hva heter plateselskapet til Joan Jett?

Svarene mailer du til konkurranse@blikk.no innen torsdag 23. september.
NB! Husk å skrive navn og adresse, og om du foretrekker DVD eller Blu Ray.