Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

I helga valgte AUF sin første åpne homofile leder. Med politiske forbilder som Karita Bekkemellem og Anette Trettebergstuen lover Eskil Pedersen (25) å føre en aktiv homopolitikk.

– Det har skjedd mye i forhold til homosaken både i Arbeiderpartiet og i AUF de siste årene. Homopolitikken har blitt plassert høyt oppe på agendaen, sier AUF-lederen.

Han gir Karita Bekkemellem mye av æren for det.
– Hun turte virkelig å fronte homosaken i partiet og tok det opp på regjeringsnivå lenge før andre i Ap var opptatte av homopolitikk. Også Anette Trettebergstuen, som var en av de første åpne i AUF-ledelsen, har betydd mye. Hun har gjort det lettere for meg og mange andre å være homo i politikken.

Ifølge Eskil Pedersen har det skjedd en homorevolusjon med mange åpne sentralstyremedlemmer de siste årene.
– Det at noen gikk foran og vært åpne har gjort at folk som ønsker å jobbe med politikk, har sett at det kan være plass til dem i AUF.

– Hvilke homopolitiske saker vil du som leder i AUF prioritere?
– Vi har fått mesteparten av loverket på plass. Gjennom ekteskapsloven normaliseres det som for enkelte har vært sett på som unormalt. Det at vi kan se brudebilder av to damer eller to menn bidrar til en holdningsendring, men kampen mot hets og fordommer er på ingen måte vunnet. Vi må slå like hardt ned på homofobi som på rasisme.

AUF-lederen understreker at det fortsatt er mye ugjort i skolen og mange som blir utsatt for mobbing, og ikke tør å fortelle at de er homo og sliter med det.
– Vi trenger å bedre opplæring av lærere, miljøarbeidere og helsepersonell i skolen. Her må det virkelig gjøres en innsats.

Eskil Pedersen er også opptatt av internasjonale spørsmål og menneskerettigheter.
– Det er mange land hvor homofile opplever forfølgelse, og hvor trusler om dødsstraff, fengselsstraff og offentlig ydmykelse fortsatt er vanlig. Her har Jonas Gahr Støre og Utenriksdepartentet gjort en god jobb allerede med å løfte saken opp i FN og i samtaler med andre lands regjeringer, men her er det fortsatt mye som må gjøres. 

– Vi må gi mulighet til å søke asyl i Norge for mennesker som er utsatt for forfølgelse fordi de er homofile. Norge må gjøre kampen for menneskerettigheter og homofiles situasjon i verden til en hovedsak, fastslår AUFs nye leder.