Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

17. mai i år ble en gruppe transpersoner ble brutalt banket opp og arrestert av politiet under en parade i Ankara. Medlemmene i Pembe Hayat LGBT Solidarity hadde deltatt i den årlige paraden i forbindelse med Kaos GLs konferanse om homofobi. Aktivistene ble etter paraden stoppet og truet ut av bilene sine av politistyrker bevæpnet med pepperspray og batonger. Vitner har fortalt at de arresterte var forslått og blodige da de ble ført bort.

Nærmere 50 medlemmer av Pembe Hayat LGBT Solidarity, Pink Life Association og Kaos GL samlet seg utenfor politistasjonen for å protestere, men ble jaget bort av politiet.

Dommeren i saken gjorde det klart før den to timer lange rettssaken startet 21. oktober at hans endelige dom ikke ville være basert på fordommer om de tiltaltes seksuell identitet. Under rettssaken refset dommeren også politibetjentene for deres behandling av transaktivistene, og uttalte at arrestasjonen var ukorrekt. Transaktivistene var tiltalt for å motsette seg arrestasjon, men saken ble altså avvist på grunn av manglende bevis.

En rekke lhbt- og menneskerettighetsorganisasjoner og grupper protesterte overfor tyrkiske myndigheter i forkant av rettssaken og krevde at tiltalene mot de fem transaktivistene måtte frafalles.

Selv om saken mot de fem transaktvistene ble avvist, måtte to av de tiltalte, Buse Kılıçkaya og Derya Tunç, møte til en høring 26. oktober på bakgrunn av ytterligere anklager fra politiet. De to møtte ikke opp i retten og en ny høring er planlagt 29. desember, slik at dommeren kan sette seg inn i nye bevis som er skaffet til veie av aktivister fra Pembe Hayat LGBT Solidarity.

Voldelig politi

Politiet har et langt synderegister når det gjelder lhbt-miljøet i Ankara og Tyrkia. Noe stortingsrepresentant for Ap, Anette Trettebergstuen, har sett med egne øyne. Hun har deltatt på Kaos GLs konferanser i fem år og er en av organisasjonens støttespillere.
– Jeg skal til Ankara 24. november for å møte Pink Life og Kaos GL. Da skal jeg også ta opp denne saken med regjeringspartiet, sier Trettebergstuen.

Trettebergstuen var også tilstede under demonstrasjonen som førte til arrestasjonene i mai i år.
– Det har ennå ikke vært et eneste år uten et eller annet forsøk på å forby både konferansen og paraden. Paraden har også tidligere blitt angrepet, men i år skjedde det da paraden var ferdig. Vold mot minoriteter er alltid uakseptabelt, men det er ekstra problematisk at det denne gang er politiet som står bak. Jobben deres er tross alt å beskytte innbyggerne.