Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Ved å vise filmen «A Jihad for Love» vil studenter ved UiO sette fokus på homofile muslimers situasjon.

«A Jihad for Love» utforsker det komplekse møtet mellom islam og homoseksualitet. Regissør Pervez Sharma belyser homofile og lesbiskes liv i det skjulte i land som Iran, Pakistan, Egypt, Tyrkia, Frankrike, India og Sør-Afrika.

– Vi ønsker å sette fokus på ulike sider ved Midtøsten som ikke er oppe i media hver dag, og denne gangen setter vi fokus på homofile muslimers situasjon. Dette er et tema mange ikke vet så mye om, og vi håper filmen kan bryte ned noen myter, som for eksempel at alle muslimer er mot homofili. Vi i Møna filmklubb ble tidlig fengslet av det store mangfoldet denne regionen har å by på både kulturelt, sosialt, politisk, religiøst og språklig. En viktig del av vår målsetning er å skape en arena der studentene møtes som er hyggelig og som samtidig gjør deg litt klokere, sier Kristian Takvam Kindt, styremedlem i Møna filmklubb.

Kristian Takvam Kindt og to andre arabiskstudenter ved Universitetet i Oslo startet våren 2007 Møna Filmklubb. Fra en sped start med åtte besøkende på første visning har Møna Filmklubb vokst til å bli et fast innslag av studentarrangementer på Blindern. Nå arrangerer de filmvisninger med innleder annenhver torsdag, med mellom 40 og 100 publikummere.

Majoriteten av homofile og lesbiske muslimer ferdes ofte på en ensom og farlig vei. I mange nasjoner med muslimsk flertall og lovverk basert på tolkninger av Koranen, overvåkes, fengsles og i noen tilfeller henrettes homofile og lesbiske. En konsekvens  av dette er at mange homofile og lesbiske muslimer velger å fornekte sin religion. Dette er ikke tilfellet for karakterene i filmen «A Jihad for Love», som verdsetter sin tro på tross av dens feil. De kjemper en innbitt kamp for å forene sin dype tro med sin medfødte realitet og forsøker å forhandle seg fram til et nytt forhold til islam.

Maria Christophersen fra Skeiv Ungdom kommer denne torsdagen for å innlede filmen «A Jihad for Love». Hun har vært studentpraktikant ved den norske ambassaden  i Beirut. Libanon blir sett på som vestlig og liberal i forhold til mange andre arabiske land. Homoseksualitet er imidlertid forbudt etter loven, og straffelovens paragraf 534 forbyr «seksuelle handlinger som strider mot naturen».

­

– Jeg skal fortelle om situasjonen i Libanon og om arbeidet i Helem som er landets eneste åpne lhbt-organisasjon og som har hovedkontor i Beirut, sier Christophersen til Blikk nett.

Visningen er gratis og åpen for alle. Torsdag 11 november, klokken 18.00 i Ragnar Frisch auditorium, Ullevål kino (John Collets plass).