Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

På Blikks første kulturarrangement på So, møtes forfatter Børge Skråmestø og blikkjournalist Kjersti Eidem Dyrhaug til litterær champagnekveld.
– Blikk ønsker å gi et tilbud til alle skeive i tillegg til det som magasinet og gir. Kultur er et av hovedsatsingsområdene i bladet vårt, og i løpet av året skriver vi om svært mange kulturhappeninger som har interesse for våre lesere. Nå tilbyr vi konseptet KulturBlikk på So en onsdag i måneden, for vi tror at folk har et behov for å møtes og diskutere hva som rører seg i kulturlivet, sier Lilian Jensen, ansvarlig redaktør i Blikk.

Første gjest ut i KulturBlikk er forfatteren Børge Skråmestø (46) som tidligere i år ga ut boka «Familiejuvelene». En roman som er like homo som hans forrige; «Tårer i champagnen», men med enda høyere kjendis- og glamourfaktor. Den har et like fargerikt persongalleri, blant annet er skrulleparet Jean og Gunnar fortsatt involvert i hovedpersonen Mortens eventyr.

Før Skråmestø debuterte skjønnlitterært, skrev han «Håndbok i homsing», «Aschehoug og Gyldendals gutteleksikon» og faktaboka «Hva skjer? Verden bak overskriftene». Blikkjournalist Kjersti Eidem Dyrhaug har tidligere har vært konferansier og ledet debatter på en rekke skeive arrangementer, og har denne kvelden bok- og champagnebad med forfatteren på So. For å fyre opp kveldens gjester og forfatter litt ekstra, mikser bartenderne på So også drinken Tårer i champagnen som Skråmestøs forrige bok har lånt tittelen fra.

– Vi ser at det er et behov for faste arrangementer i tillegg til skeive show-, klubb- og scenetilbud. Dette er blant annet Skeive filmer et godt eksempel på. Kanskje vil vi også utvide KulturBlikk og lage PolitikkBlikk også. Tidligere har det blitt arrangert både skeive kultur- og politikkvelder på Litteraturhuset i Oslo, og de har hatt godt besøk, sier Jensen.

Juveljakt i Cannes

Børge Skråmestøs nye roman «Familiejuvelene» har enda høyere kjendis- og glamourfaktor enn debutboka «Tårer i champagnen».

«Tårer i champagnen» (2008) var hans første skjønnlitterære bok og handler om homofile Morten som den gangen var fersk journalistvikar i tabloidavisa Dagsposten, hvis største sorg er en ulykkelig forelskelse i den kjekke og mystiske fotografen Andreas. Leserne stiftet også bekjentskap med skuespilleren Kjell Anders Madsen, som nettopp hadde kommet ut av skapet. I midten av september kommer han med bok nummer to om journalisten Morten.

– Hvorfor ble det en oppfølger til debutboka?
– Boka er mer et gjensyn med gjengen fra «Tårer i champagnen». Morten reiser denne gang til filmfestivalen i Cannes for å møte George Clooney som er i gang med nyinnspillingen av Alfred Hitchcock-klassikeren «To Catch a Tief», eller «Tyv fanger tyv» på norsk, med Scarlett Johansson som motspiller. I originalutgaven av filmen så vi Cary Grant og motspiller Grace Kelly. Men så blir juvelene fra filmen stjålet …

Persongalleriet i denne boka er like fargerikt som i forrige bok, blant annet er også det eksentriske homseparet Jean og Gunnar fortsatt involvert i Mortens eventyr.

– Jeg ville skrive en morsom roman. Skrive en bok om noe jeg selv synes er gøy og som jeg skulle ønske at noen skrev for meg, men dette er ingen homopolitisk bok. Jeg tror «Familiejuvelene» er like homo som forrige roman, men jeg vil jo tro at alle makter å lese den, uansett legning. Tenk på alle heteroromanene som homoene leser, helt uten å få sammenbrudd?». En bok med heterofile hovedpersoner blir jo ikke kalt en heterobok – hallo – og flere enn homoene leser bøkene mine. Men jeg skriver om ting jeg har greie på, sier Børge Skråmestø (46), som før han debuterte skjønnlitterært hadde skrevet «Håndbok i homsing», «Aschehoug og Gyldendals gutteleksikon» og faktaboka «Hva skjer? Verden bak overskriftene».

Anmelderne fniste godt da de leste boka «Tårer i champagnen». «Romanen er full av ubetalelige episoder skildret med språklig snert og eleganse […] en særs underholdende leseropplevelse», skrev Bergens Tidende. «Skråmestø [har] øye for timing, champisbøtter med humor, og aller viktigst: Han kan faktisk skrive», jublet Aftenposten. «Språket sprudler på samme måte som den stadig tilbakevendende champagne […] Karakterene er treffende skildra, med like deler sarkasme og kjærlighet», mente Nordlys.

– Får en serie om hovedpersonen Morten nå?
– Vi får se. Kanskje. Jeg planlegger noe, men jeg har jo så mye å gjøre, sier Skråmestø som er tekstforfatter og rådgiver i kommunikasjonsbyrået Gazette i Oslo.

– Kommer det en ny roman om Morten etter «Familiejuvelene»?
– Ha-ha. Øh. Kanskje. Akkurat nå skal jeg konsentrere meg om å drikke champagne, som det har blitt altfor lite av i det siste, men den som har lever får se.

KulturBlikk på So, Arbeidergata 2, Oslo. Onsdag 10. november, kl 19. Gratis inngang.