Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Den første markeringen av Verdens Aidsdag (VAD) ble iverksatt av UNAIDS, FNs organ til bekjempelse av hiv og aids i 1988. I anledning årets markering i Oslo åpner et 27 meter langt varmetelt utenfor Østbanehallen.
– Jeg vil oppfordre alle til å ta turen innom Jernbanetorget den 1. desember, sier koordinator for VAD-komiteen, Erik Borchgrevink.

30 organisasjoner tar opp ti ulike temaer innenfor hiv og aids på et nasjonalt og internasjonalt nivå. I tillegg vil flere artister spille. En av dem er kritikerroste Tove Bøygård, som i høst ga ut sin debutplate som soloartist. Hun har i mange år jobbet blant prostituerte og stoffmisbrukere i forskjellige sammenhenger. Mange av låtene handler om det å være annerledes.

Programmet starter klokka ti på formiddagen og setter blant annet søkelys på hivhistorikk, ungdom og kunnskap, kjøp og salg av sex, nord/sør-spørsmål, kriminalisering, kjønnsroller og mor/barn-smitte.

Produktdesignlinja på Høgskolen i Akershus har laget catwalk med kondomshow og Aslak Bonde er ordstyrer i debatten der representanter fra byrådet og bystyret i Oslo, rusmiddeletaten og interesseorganisasjoner deltar.

På kvelden blir det tradisjonen tro både solidaritetsgudstjeneste og fakkeltog. På gudstjenesten i Oslo Domkirke kommer blant annet Haddy N’jie, Bodil Andersen, Elisabeth Thorsen og Steinar Eraker. Representanter fra Nasjonalballetten danser og pianist og komponist Torbjørn Dyrud spiller. Kulturleder ved Aksept, Svein Fuglestad, er produsent for arrangementet, mens Ungdommens Røde Kors står for fakkeltoget. Også i år gjør TV 2 opptak som sendes rundt juletider.

Verdens Aidsdag i Bergen

I Bergen holder blant annet byråd for helse og inkludering, Christine Meyer og tidligere leder for Rødt, Torstein Dahle appeller på Festplassen med påfølgende fakkeltog til Korskirken og solidaritetsgudstjeneste, der det blir konsert med lesbekoret Sapfonia. I tillegg deltar sekretær i Kirkens Bymisjon, Sturla Stålset, Inger Henriksen og gateprest Thor Brekkflat.

Verdens Aidsdag, program:

OSLO
Jernbanetorget:
Kl 10: Åpning

Kl 12: Skrik for de hivpositives rettigheter. Oppfordring omå skrike i fem sekunder

Kl 12.05: Kondomshow

Kl 13: Debatt om hivstrategi, rekruttering og behandlingstilbud

Kl 15.45: Konsert med Tove Bøygaard

Oslo Domkirke:
Kl 19-20: Solidaritetsgudstjeneste

Kl 20: Lystenning og fakkeltog til Eidsvoll plass

BERGEN
Festplassen:
Kl 16.30-18.30: Utdeling av infomateriell, gløgg ogpepperkaker

Kl 17-17.30: Appeller

Kl 17.30-18: Fakkeltog til Korskirken

Korskirken:
Kl 18-19: Solidaritetsgudstjeneste

Røde Korshuset:
Kl 19: Humanitært Forum

STAVANGER
Folken:
kl 20 – 21.30:
Solidaritets gudtjeneste

Appeller ved Arve Andersen (LLH Rogaland), Per Arne Tengesdal (Leve med hiv-Rogaland) og stortingsrepresentant Bent Høie.

Konsert ved Line Larsen og Olaug Mundal
Arrangør: LLH Rogaland, Kirkens Bymisjon og Leve med hiv

TRONDHEIM
Statens hus:
Kl 9-12.30: Fagseminar
Fagseminaret der temaet er hiv og aids globalt og lokalt. KarenLangata Branch fra Røde Kors i Kenya gir innblikk i det støttearbeidetfrivillige driver i Nairobi, både gjennom deres historier og en fotoutstillingi auditoriet.

Vår Frue kirke:
Kl 19: Lysmesse med Grete Storbæk Eriksen, Vigleik Storaas, Erlend Smalaas, Kåre Kolve, Siv Limstrand.

DRAMMEN
Bragernes kirke:
Kl 19: Gratiskonsert med Hans Erik Dyvik Husby, nå aktuell ifilmrollen som Cornelis Vreeswijk, og gitarist Ronni Le Tekrø. BluegrassbandetOnkel Tuka rocker, koret Cap fra Drammen opptrer sammen med orkester, og Knut Roger Andersen spiller.

Mer info: verdensaidsdag.no