Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Morten Rudå har tatt spranget fra rollen som rik og dødssyk homse i filmen «Sebastians Verden» til rollen som pappa med zombiedatter-trøbbel i den nye filmen «Mørke Sjeler» som har festpremiere på Ringen fredag 14. januar.
«Mørke Sjeler» blir omsider vist for et norsk publikum, og internasjonalt har den allerede blitt godt mottatt.

I fjor vant filmen pris for beste skrekkfilm under Swansea Bay Film Festival i Storbritannia og den hentet hjem en amerikansk publikumspris for beste film under Manhattan Film Festival i juli i fjor På samme tid kunne «Mørke Sjeler« smykke seg med juryens pris for beste film under SP Terror Festival Internacional de Cinema Fantastico i São Paulo. Filmen er vist på nesten tretti festivaler rundt om i verden.

– Mørke sjeler har gjort seg svært bemerket på internasjonale sjangerfestivaler, og vunnet flere priser. Publikum i Oslo bør også få mulighet til å oppleve filmen på det store lerretet, sier Christin Berg, programdirektør i Oslo Kino.

– Det hører til sjeldenhetene at en film allerede har klart å gjøre seg bemerket på det internasjonale filmfestivalmarkedet, før det norske miljøet i det hele tatt kjenner til filmen, sier Berg.

Beste skuespiller

Hovedrolleinnehaver Morten Rudå kunne 21. august i fjor smykke seg med tittelen beste skuespiller i en utenlandsk film. Prisen ble gitt av Melbourne Underground Film Festival (MUFF) i Australia.

– Hva slags film er «Mørke Sjeler»?
– Det er ingen horrorfilm, selv om mange kaller den det. Addict Films som står bak filmen kaller det en thriller, sier Morten Rudå men legger til at filmens storforbruk av teaterguffe gjør at mange plasserer «Mørke Sjeler» i kategoriene horror, slasher og splatter.

– Under innspillingen brukte vi bøtter på bøtter med sjokoladesaus blandet med sukkerkulør. Det vil gå lang tid før jeg spiser sjokoladesaus, det er helt sikkert.

Rudås rollefigur er en fortvilet pappa som ser datteren sin bli forvandlet til en zombie.
– Vi følger den unge Johanna som blir angrepet og antatt drept. Faren hennes, spilt av meg, mottar en telefon fra politiet som forteller at hun er død, samtidig som hun kommer gående inn døren hjemme hos seg selv. Det skjer merkelig ting med Johanna og hun forsvinner inn i sin egen verden, avslører Morten Rudå.

– Og zombiefilmer har jo Norge nesten blitt spesialister på etter hvert.

Til tross for at filmen er laget av de to franskmennene Cesar Ducasse og Mathieu Peteul er «Mørke Sjeler» like fullt en norsk film ifølge Rudå.
– Ja, skuespillerne er norske, dialogen er norsk og den er spilt inn på Jar i Oslo. Stort norskere blir det ikke.

Horror og skrekk står ikke øverst på Morten Rudås liste over favorittfilmsjangere.
– Nei, jeg kan ikke si at jeg ser spesielt mye horrorfilm. Men skal jeg velge en favoritt vil jeg trekke frem «Amityville Horror» fra 1979. Det er ingen film som har skremt meg mer enn akkurat den. Jeg husker jo også «Omen»-filmene, spesielt den hvor Damien ber til djevelen. Det er en helt utrolig scene. Jeg har faktisk brukt den monologen på auditions, avslutter Morten Rudå.

Fredag 14. januar
Festpremiere Ringen. Gå den røde løperen og møt regissører og skuespillere fra filmen.