Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Skeive dager og LLH Oslo og Akershus har startet arbeidet med et eget Pride House under sommerens festival.
Stockholm Pride har i en årrekke hatt et eget Pride House under Stockholm Pride. Huset er et kjernepunkt for politiske debatter, seminarer og kulturelle arrangementer. Under Europride i Stockholm i 2008 flyttet Pride House inn i Stockholms stadsteater og Kulturhuset ved Sergels torg, og slo alle rekorder med 228 arrangementer fordelt på 14 lokaler. Siden har Pride House holdt hus på samme sted. Nå ønsker Skeive dager at Oslo også skal få et eget Pride House.

Initiativet til et Pride House under Skeive dager i Oslo kommer fra festivalstyret.
– Vi føler at vi ikke har fått løst dette med politiske debatter under Skeive dager på en god nok måte, sier Stein Runar Østigaard, leder i Skeive dager.

– Vi har sett på hvordan de gjør det andre steder, og i Stockholm har de virkelig klart å løfte det politiske innholdet gjennom et Pride House. Det har utviklet seg til å bli et slags verksted som har ført til større bredde i festivalen. Det er også vår målsetning, å få større bredde på de politiske debattene under Skeive dager, sier Østigaard til Blikk Nett.

LLH Oslo og Akershus har allerede startet arbeidet.

– Vi jobber med ideen om et Pride House, og har satt ned en arbeidsgruppe som skal jobbe med den praktiske gjennomføringen, sier Espen Opphaug, leder av LLH Oslo og Akershus.

I likhet med Østigaard er det Stockholms Pride House han vil bruke som modell.
– Vi har sett på Stockholm Prides modell hvor de har klart å gjøre pride til noe mer enn bare fest og moro. Det ønsker selvsagt vi også, sier Ophaug til Blikk Nett.

– Vi har de siste årene prioritert det å få Skeive dager som festival på fote igjen. Det har vi nå klart, og da er det viktig å begynne og tenke på utvidelse. Det har vært mange flotte debatter og seminarer i Pride Park, men det er ikke alltid et egnet sted. Derfor ønsker vi å etablere et Pride House og på den måten utvide arenaen for hvor festivalen foregår.

Et Pride House skal være en forlengelse av Skeive dager, ikke en konkurrent til Pride Park på Rådhusplassen.
– I første omgang snakker vi om åpningshelgen under Skeive dager. På sikt ser vi gjerne at vi kan ha et Pride House under hele festivalen med alt fra debatter til litteraturopplesning. Vi er i det hele tatt åpen for en rekke innspill. Og hvis noen har lyst å være med på å jobbe frem et Pride House må de gjerne ta kontakt med LLH Oslo og Akershus, sier Ophaug.

Skeive dager 2011 starter fredag 17. juni og avsluttes søndag 26. juni.