Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Folkehelseinstituttet rapporterer om en opphopning av bakteriesykdommene shigellose og LGV blant menn som har sex med menn (MSM). – Dette er noe nytt i Norge, sier overlege Hans Blystad ved Avdeling for infeksjonsovervåking.
Forskjellige seksuelt overførbare sykdommer som gonoré, syfilis, klamydia, kjønnsvorter og hiv er kjente blant folk flest. Nå melder Folkehelseinstituttet at MSM blir smittet av bakteriesykdommene shigellose og LGV (venerisk lymfogranulom), noe som ikke har vært vanlig i Norge.

– Vi hadde noen tilfeller av LGV i 2006, men fram til 2009 ble det ikke registrert flere LGV i Norge, påpeker Blystad. Han antar at MSM er blitt smittet i andre europeiske land, der disse sykdommene er tilstede, og har bragt dem med seg til Norge.

Munn og anus

Helsemyndighetene har registrert fem tilfeller av shigellose og 11 tilfeller av LGV hos MSM i 2010. For shigellose er den mest sannsynlige smitteveien seksuell kontakt. Ifølge Folkehelseinstituttet er symptomene ofte diaré som kan gå over til feber, kvalme og magesmerter. Shigallabakterien smitter vanligvis ved at munn kommer i kontakt med avføring eller gjennom vann eller matvarer.

De fleste LGV-smittete var hivpositive. Bakterien smitter ved ubeskyttet analsex. Symptomer er sår på kjønnsorganer eller ved endetarmen, etterfulgt av lymfeknutesvulster i lysken eller anorektalt syndrom. Ved anorektalt syndrom kan pasienten oppleve smerter, kløe og blodig utflod fra anus.

Kondom og atter kondom

Ifølge Blystad er sikker sex det eneste som kan forhindre at man får kjønssykdommer.

– Hvorfor beskytter ikke folk og særlig MSM seg?
– Ja, det kan du spørre om. Har man mye tilfeldig og ubeskyttet sex går det før eller siden galt og MSM er mest utsatt av alle, sier Blystad til Blikk Nett.

– Det virker som om det er svært vanskelig å få til en adferdsendring. Hva angår LVG så kan det være greit for MSM å vite at denne sykdommen også finnes.

Folkehelseinstituttet opplyser at shigellose best kan forebygges ved å unngå direkte og indirekte munn/anus-kontakt og analsex med personer som har eller nylig har hatt diaré. Det er viktig med god hånd- og intimhygiene. Personer som mistenker de kan være smittet bør oppsøke lege og få tatt avføringsprøve. LGV kan best forebygges ved bruk av kondom ved analsex. LGV behandles med antibiotika, men behandlingen er en annen og lenger en ved vanlig klamydia.