Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Filmfestivalen i Berlin skal vise Jannik Splidsboels dokumentarfilm «How Are You» om kunstnerduoen Elmgreen & Dragset.
Filmen «How Are You» følger den to år lange prosessen frem mot åpningen av den norske paviljongen på Venezia-biennalen i 2009, hvor Elmgreen & Dragset hadde ansvaret for suksessutstillingen The Collectors. Verket The Collectors rettet blant annet oppmerksomheten mot den enslige, homofile mannens verdier og livsstil, som i en queer twist ender i tragedie.

Samarbeidet var det første i paviljongens historie og skulle framheve et flernasjonalt naboskap. Det tidligere kjæresteparet som har fortsatt som kunstnerduo, førte de to paviljongene sammen i et territorielt, fysisk og konseptuelt landskap. Resultatet ble hyllet av så vel publikum som kritikere.

Kunstnerduoen har siden de startet samarbeidet 1995 vist sine arbeider en rekke steder, blant annet Tate Modern, Serpentine Gallery, MCA Chicago, New Museum, Musée d’Art moderne de la Ville de Paris, Hamburger Bahnhof, MMK Frankfurt, Louisiana Museum, Moderna Museet, Bergen Kunsthall og Kunsthalle Zürich.

I Tyskland skapte duoen seg et navn da de 27. mai 2008 avduket et minnesmerke over homofile ofre for nazistene. Minnesmerket er plasseret i flukt med Holocaustminnesmerket, i utkanten av Berlins Tiergarten Park, nær Brandenburger Tor og Riksdagsparlamentet. Elmgreen & Dragsets installasjon ligner på et lite asymmetrisk hus, til forveksling lik utsiktstårnet til en tysk bunkers. Gjennom utsiktshullet, vil man fra utsiden kunne se en sort/hvitt videoframvisning av et endeløst kyss mellom to menn. Plasseringen danner en naturlig ramme, da det var i i Tiegarten Park mange homofile cruiset og traff hverandre under den verste forbudstida. Minnesmerket har siden 2008 vært utsatt for hærverk en rekke ganger.

Dokumentarfilmen «How Are You» presenterer en rekke av kunstnerduoens prosjekter og forteller om de to «depraverte» homsenes og kunstrebellenes liv og karriere, fra den gang norske Ingar Dragset hjalp sin danske kjæreste Michael Elmgreen med å strikke det som skulle bli deres første verk, en lyserød Instant Baby, frem til den glamorøse åpningen av The Collectors på Biennalen i Venezia i 2009.

Berlin International Film Festival går av stabelen 10. februar og byr på film og kultur frem til søndag 20. februar.

Michael Elmgreen & Ingar Dragset. (Foto: Lukas Wassmann)