Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Roger Robberstad anbefaler homoerotisk begjær og drama.

– Jeg anbefaler Nicholas Hlobos utstilling på Nasjonalmuseet som står til 29. mai. Utstillingen er fantastisk sterk og er kunstnerens egen historie. Utstillingen gir oss et bilde som er til å ta og føle på. Som skeiv fra Cape Town visualiserer Nicolas Hlombo sin egen politiske og homoseksuelle frigjøring. I 1996 ga grunnloven i Sør-Afrika vern mot diskriminering av seksuell legning som den første grunnloven i verden. Nicolas Hlobo bruker virkemidler som gummi og silke og gjenbruk av ting som vi vil kalle avfall. Størst inntrykk på meg gjorde en hvit kjole som er vevet av limtråder. Kjolen er laget på samme måte som når det legges en fugemasse, uten å forandre fugemassens form. Et annet imponerende kunstverk er en stor, hvit ball som er satt sammen av tynne, tynne silketråder som til sammen har en lengde på 4,5 km.

Roger Robberstad er selv kunstner innen foto, maleri, skulptur og musikk. Han studerer ved NISS (Nordisk Institutt for Scene og Studio), og ved åpningen av utstillingen deltok han i en performanceopptrenden sammen med andre studenter fra høyskolen. Opptaket vises på Samtidskunstmuseet i hele utstillingsperioden.

– Jeg var så privilegert at jeg og noen medstudenter fra avdeling for billedkunst, visuell kunst og teater fikk være en del av Hlobos kunstverk. For meg som er transperson, overvektig, 54 år og med et dårlig kroppsbilde, ble dette en sterk opplevelse. Å få være med når de andre modellene var både yngre og har kropper som passet inn i størrelsen på Hlobos kunstverk, var tøft. I en samtale jeg hadde med Hlobo, sa han at han fikk en enorm aha-opplevelse ved å se oss «vikinger» ikledd sin egen kunst og ikke fargede personer, slik han er vant til i sine utstillinger.

– Hva var din siste kulturopplevelse?

– Dagen etter denne åpningen hadde vi som studerer visuell kunst, vår egen åpne performance på høyskolen. Det var et samarbeidsprosjekt mellom de tre disiplinene illustrasjon, billedkunst og foto. Det var så godt å se at disiplinene jobber så bra sammen, og det aller beste var at ingen av performancene lignet på hverandre.