Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Kristiansand Internasjonale Filmfestival for barn og unge går av stabelen i 3. – 7. mai og i årets program finnes tre filmer med skeiv tematikk.
– Åpningsfilmen i Kristiansand Internasjonale Filmfestival for barn og unges ungdomsprogram er den islandske filmen «Jitters». Vi viser også den svenske filmen «Apflickorna» og «The Last Summer of the Boyita», sier festivalsjef Danckert Monrad-Krohn til Blikk Nett.

– Vi viser over hundre filmer innenfor mange sjangere, alt fra spillefilm og kortfilm til dokumentarfilm, så disse tre skeive filmene er en liten del av hele programmet. Men de er en viktig del av programmet synes jeg.

– Har dere aktivt søkt etter skeive filmer?
– Vi har vel egentlig ikke aktivt lett etter skeiv film. Eller vi har kanskje det? Vi pleier alltid å ha noe skeivt på programmet hvert år, og nå er vi i vårt fjortende år. Det viktigste for oss er at filmene er gode, og når det gjelder filmer som berører dette temaet så er de ofte gode filmer, og da vil vi jo vise dem.

– Hvor skeive er filmene i årets program?
– Den islandske filmen «Jitters» er den av de tre filmene som er mest uttalt skeiv, hvis jeg kan si det på den måten. Det er en film som sikkert mange unge homofile, spesielt gutter, vil kjenne seg igjen i. Jeg tror nok også at de fleste unge, skeive eller streite, vil kjenne seg igjen fordi filmen tar for seg frustrasjonen og forvirringen som oppstår i møtet mellom ungdom og seksualitet. I og med at filmen er islandsk så betyr det at den har en herlig kombinasjon av humor og det litt mørke. Den er ustyrtelig morsom.

– «Apflickorna» har blitt sammenlignet med «Fucking Åmål», stemmer det?
– Ja. Men jeg må legge til at de to filmene er helt forskjellige. Den er ikke så uttalt skeiv som «Fucking Åmål», men handler mer om maktforholdet mellom de to jentene i hovedrollene. Filmen vant nylig hovedprisen på Tribeca filmfestival og den kommer også opp på norske kinoer i løpet av året.

– Dere ligger jo i bibelbeltet som det heter. Har dere fått reaksjoner på at programmet inneholder skeive ungdomsfilmer?
– Nei. Vi har aldri fått noen negative reaksjoner i alle de årene vi har holdt på. Vi har vist film med skeivt tema før, også filmer med sterkt religionskritisk tematikk flere ganger, men likevel aldri opplevd noe negativt i den forbindelse.

– Hvor stor er Kristiansand Internasjonale Filmfestival for barn og unge?
– Vi blir satt pris på i denne relativt lille byen som er Kristiansand og har et besøkstall på mellom 12 og 15 000, da snakker vi om solgte billetter. Det bor 10 000 grunnskolebarn i Kristiansand, så det er et pent tall. For første gang utvider vi også med visninger i Arendal, Grimstad og Farsund i år med en del av filmene, blant annet «Jitters».

– Kommer noen av filmene opp på kino i resten av landet?
– Ja, «Apflickorna» skal opp på kino i oktober, så den kan man se over hele landet. Vi håper selvsagt at flere av filmene på vårt program blir satt opp på norske kinoer.

Fullstendig program og mer info finner du her:
filmweb.no/barnefilmfestivalen/

Traileren til «Jitters»

Jitters / Órói from Kisi Production on Vimeo.