Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Hercules And Love Affair sin miks av house, pop og disco får det til å kile i danselysten hos noen og enhver, og på Øyafestivalen 11. august kan du danse med.
Bandet Hercules and Love Affair, med homsen Andrew Butler i front, tok verden med storm med låta «Blind» i 2008, der selveste Antony Hegarty bidro på vokal. Publikum gledet seg også over den musikalske reisen bandet tok dem med på i debutplata som kom samme år. Det var en reise tilbake til discoens gullæra og videre inn i new wave- og electronicasjangeren.

Andrew Butlers forkjærlighet for disco startet med en dj-karriere på homoklubber i Denver. Bare 15 år gammel debuterte han som dj på den lokale lærbaren: «Det var ganske skremmende. Jeg husker at politiet kom og jeg måtte gjemme meg på toalettet sammen med dørvakta med navnet Chocolate Thunder Pussy.»

Etter hvert fant Butler veien til New York der han studerte musikk og kunsthistorie. Den spede starten med Hercules and Love Affair begynte i 2002 da Butler dannet kollektivet DanceHomosDance sammen med artist og smykkedesigner Kim Ann Foxman. I 2003 skrev og arrangerte Butler «Blind» og spurte vennen Antony Hegarty om å legge vokal på låta. Debutplata var fylt til randen med catchy og bassdrivende nydisco og ble en av de store snakkisene i 2008. Selv hevdet Butler at inspirasjonskildene hans var «Miss Piggy, vennene mine, LSD, klassisk dansemusikk og feminin kraft.»

Årets hymne
I et intervju med homomagasinet Xtra forteller Butler om inspirasjonen til bandnavnet Hercules and Love Affair: «Da jeg vokste opp var jeg opptatt av gresk mytologi, og da jeg ble eldre fant jeg ut at Hercules hadde en rekke homoseksuelle affærer. Bandnavnet henspiller på en av elskerne han mistet. Hercules vandrer rundt på en øy og leter desperat etter han. Jeg liker dette bildet: Den sterkeste mannen på jord, sårbar og på leit etter sin tapte kjærlighet.»

31. januar var Hercules and Love Affair omsider klare for verden igjen med oppfølgeren «Blue Songs», som slippes av Moshi Moshi. «Blue Songs» markerer et veiskille. Nå går turen bort fra New York-house og disco. Basen ligger nå i Denver, mens albumet ble spilt inn i Wien med technoprodusenten Patrick Pulsinger bak spakene. Butlers faste bandkompis, lesba Kim Ann Foxman er fortsatt å finne på vokalsiden, men her er også gjester som homsen Kele Okereke, kjent fra bandet Bloc Party. På «Blue Songs» maler Butler med bred pensel.

«Det er definitivt en del jacking house på plata, og ikke minst ennå mer disco. Men i tillegg har vi åpnet for mer eksperimentelle og mykere toner», sier Butler i en pressemelding.

Platas første singel, «My House» sender lytteren tilbake til 80-tallet og gjenskaper tida da house-dj Frankie Knuckles hadde sin storhetstid. Platas «Answers Come in Dreams» sender tankene til Grace Jones og hennes seige discorytmer. Akustisk electro har også fått plass, sammen med retrohandclapdisco som nok vil sette fart på dansegulvet verden over. Høydepunktet er platas siste spor, «It’s Alright», sunget av Kim Ann Mossman. En låt som kan bli sommerens hymne på Øyafestivalen, enten du er skeiv eller ei.

Hercules and Love Affair spiller på Øyafestivalen torsdag 11. august.