Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Klokken 13 lørdag startet årets prideparade fra Festplassen i Bergen. Flere hundre samlet seg med regnbueflagg og paraplyer for å være med på et av høydepunktene under homodagene.
Til rytmene av «Haba Haba» gikk og danset unge og gamle, barn og voksne gjennom Bergens gater. Homodagene stilte i front med egen lastebil, Skeive studenter bidro med flåte og plakater, og flere politiske partier var representert.

Ruten gikk gjennom Småstrandgaten, til Torget, bryggen, tilbake til Torget, over Torgallmenningen før den returnerte til Festplassen hvor årets homopriser ble delt ut.
– Vi kan gå her i dag og ha det bra, men fremdeles er det de som ikke aksepterer vår måte å leve på. Dette er den største paraden her i Bergen, og det skal vi være stolte av, sa stortingspolitiker André Oktay Dahl på Festplassen.

Paraden skal ikke bare vise Bergens eget homomangfold, men også være der for alle de som ikke har mulighet til det samme. Etter en historisk parade ble fokuset satt på at denne muligheten ikke har kommet av seg selv, og prisen årets æreshomo gikk til en av de sentrale personene som har gått foran. Kenneth Borthy tok som 23-åring initiativ til at homofile i Bergen skulle organisere seg. Han var også med på å danne bergensavdelingen av Forbundet høsten 1970.

– Mange har gått foran. Vi som har jobbet for denne kampen, tar ikke det vi har oppnådd, som en selvfølge. Paraden er fremdeles viktig for å vise at vi tør å være den vi er, sa en ydmyk Kenneth Borthy da han tok i mot prisen.

Årets kulturpris gikk til Josefin Winther, årets Ildsjel ble eier og daglig leder av Fincken Steinar Aagesen, og paradeprisen gikk til Skeive Studenter.

Bergen kommune og byrådsleder Monica Mæland fikk homofrydprisen.
– Det er gøy å bo i en by som er preget av mangfold og toleranse og en by som jobber tverrfaglig for å bli en enda bedre homoby, sa Monica Mæland.