Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Ole Villund anbefaler alle å få med seg Tomas Smetanas utstilling «Recycling Memories» i Tegneforbundet galleri.

Denne utstillingen viser tegninger med blyant og litt farger. Noen er av personer i stort format og en del er av gjenstander i mindre format. I portrettbildene er det lagt vekt på overflater, mønstre og ting som har tilknytning til kunstneren.

– Jeg synes det er veldig originalt hvordan tapeter, gulv, tepper og så videre blir gjort framtrendende ved hjelp av lys, skarphet og omfang. Dette, sammen med fordreide perspektiver, gjør at omgivelsene på en måte trenger seg fram mot tilskueren. Menneskene er framstilt levende og karakteristiske, men med en klar strek og ganske lite graderinger. De framstår klare og tydelige, nesten dekorative, men likevel med varme og en god del humor.

 

Ole Villund er tidligere leder i Skeive kunstnere og stiller ut egne bilder på Rådhusplassen under Skeive dager i Oslo. Villund har latt seg inspirere og begeistre av den tsjekkiske kunstneren Tomas Smetanas som tegner gjenstander som en sko, et askebeger, et postkort, et speil og portretter. Dette er Tomas Smetanas første utstilling i Norge, men han har hatt mange utstillinger i hjemlandet sitt.

– Stilen er meget detaljert og med mye vekt på en naturtro gjengivelse av reflekser. Mange av bildene har blanke gjenstander eller speiloverflater i seg. Jeg synes denne framstillingen vitner om en super teknikk. Den sparsomme, men veloverveide bruken av farge i noen av bildene, gir en voldsom kontrastvirkning.

– Hva har vært din beste kulturopplevelse i det siste?

– Det var nettopp denne utstillingen i Tegnerforbundet galleri i Rådhusgt. 17. Utstillingen vil fortelle deg hvor viktig det er å kunne tegne, og hvor mye man kan få ut av blyant og papir. Teknikken imponerer i hvert fall en amatørkunstner som meg.