Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Europride i Roma er godt i gang og etter den store paraden lørdag 11. juni blir det fest på Circo Massimo, den antikke veddeløpsbanen et steinkast fra Colosseum, og på scenen står ingen ringere enn Lady Gaga.
Når homoparaden går gjennom gatene 11. juni, håper Europride-arrangørene at én million skeive turister i Roma vil vekke Italias politikere.

Europride i Roma åpnet med Pride Park 1. juni på Piazza Vittorio Emanuele hvor det hele uka er ulike forestillinger, konserter, utstillinger og debatter i tillegg til serveringssteder og butikker.

Blant høydepunktene er en Grand Galla-konsert, filmfestival, en hyllest til Pavarotti og svømmeturnering på Olympiastadion.
– Under forrige nasjonale Pride her i Roma i 2007 kom det 700.000, i år regner vi med én million. Og etter paraden håper vi å fylle Circo Massimo, der det vil bli en stor utendørskonsert og underholdning, sier Andrea Berardicurti, politisk sekretær i den lokale homoorganisasjonen Mario Mieli, som står som arrangør av Europride sammen med den nasjonale lhbt-organisasjonen Arcigay (Italias svar på LLH).

Med på arrangørsiden er også Famiglie Arcobaleno (Regnbuefamilier – homofile med barn), Agedo (organisasjon for foreldre til homofile) og MIT (transseksuelles bevegelse).

Ånden fra Stonewall
Roma er som kjent også paven og Vatikanets by, hvis motstand mot enhver rettighet for homofile er sterk. På grunn av Vatikanets sterke innflytelse, gir heller ikke loven noen rettigheter til lhbt-personer i Italia.

Etter at sentrum/høyre-koalisjonen, som også sitter i Berlusconis regjering, vant kommunevalget og Roma fikk en ny høyreorientert borgermester, har den italienske hovedstaden de siste årene opplevd en økning av fordommer, diskriminering og voldsepisoder mot den skeive befolkningen.

– Derfor er det viktig for Italia og Roma at så mange som mulig kommer av homser, lesber, bifile, transpersoner og alle deres familier og venner, og deltar i paraden for å feire ånden fra Stonewall, oppfordrer Berardicurti.

– Det finnes ingen lhbt-lover i Italia. I noen få kommuner, som Torino og Milano, kan par av samme kjønn registrere seg som samboere, men det gir ingen øvrige rettigheter som partnere, sier Berardicurti, som påpeker at kombinasjonen Berlusconi–Vatikanet er en sterk allianse.

Usynlig kamp
Statsminister Silvio Berlusconi har mange støttespillere blant katolikker i Italia. I slutten av februar talte Berlusconi til landsmøtet hos det kristen-konservative partiet Cristiano Riformisti og lovet følgende: «Aldri adopsjon for single og homofile par, og spesielt ingen likestilling mellom homofile par og den tradisjonelle familie så lenge vi styrer dette landet.»

– Vi blir sakte men sikkert mer og mer usynlige overfor myndighetene. Vi håper alle som kommer til Roma under Europride vil hjelpe til å få satt homorettigheter på dagsordenen igjen, selv om vi vet at det blir vanskelig. Vi må nå fram til folk flest og skape en bevissthet og kunnskap om våre liv som homoseksuelle, mener Berardicurti.

– Hvis heterofile også tar opp disse sakene, i tillegg til homoorganisasjonene, vil det bli lettere å få gjennomslag for lhbt-rettighter. For at det skal skje en holdningsendring hos politikerne, må det komme fra den gjengse borger. Med Europride ønsker vi å vise at en forandring er mulig og at ingenting er umulig, sier Berardicurti til Blikk Nett.

Lady Gaga <3 Europride
Det var etter en invitasjon fra Europride Roma at Lady Gaga valgte å takke ja til en opptreden etter den store paraden lørdag 11. juni. Opptreden er nok en bekreftelse på Gagas støtte til lhbt-miljøet og kampen for like rettigheter.

25 år gamle Lady Gaga ble i år rangert som verdens mest innflytelsesrike kjendis av magasinet Forbes og hennes nye album «Born This Way» ligger på førsteplass på hitlister i 27 land.

Lørdag 11. juni avsluttes med den offisielle europridefesten Euphoria på Mucassassina/Qube hvor djlegenden David Morales topper en liste med nærmere 50 artister og djs. David Morales startet karrieren sin under beskyttelse av en annen djlegende, Larry Levan, på slutten av 80-tallet og ble kjapt en fast platerytter på klubber som The Loft, Paradise Garage og The Sound Factory. Han har også gjort seg bemerket som produsent og har en imponerende remiks-cv, som spenner fra Madonna og Mariah Carey til Pet Shop Boys og Bjørk. Den offisielle pridefesten er med andre ord i trygge hender.

For oppdatert program:europrideroma.com