Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

– Vennskap og møter får oss ut av lukkede posisjoner, sa ordfører Fabian Stang da han åpnet Pride House.

Lørdag åpnet historiens første Pride House i Oslo. Pride House holder til i lokalene til Reaktorskolen i Dælenenggata 26, like ved Carl Berner.
– At vi lever i 2011, og ikke i 1911 eller 1811, er bra. Jeg spurte ofte min far «Hva skjedde med homsene i din tid»? «De fantes ikke», sa han. Homofili var straffbart, og det å følge far da han ble kjent med mange ikke-streite, var en spennende reise. Å se hvordan vi gjennom vennskap og det å møte hverandre, åpner opp og får oss ut av de lukkede posisjoner. Min far var nok rundt 70-80 år så enkeltindividet og ikke den seksuelle legningen. Det viser at det er håp, men også at det et langt stykke igjen. Vi har en jobb å gjøre, sa Fabian Stang i sin åpningstale.

– Hva er viktigst i homosaken framover?

– På en måte skulle det vært unødvendig å måtte åpne et Pride House i dag, men det er nødvendig. Det å sikre trygghet for de yngste, 15-16 åringene, er spesielt viktig. Slik at de kan bli trygge i forhold til sin legning. I disse årene formes så mye av ens person, og et stort ansvar hviler på skolen, sier Fabian Stang til Blikk Nett.

Programmet på Pride House inneholder lørdag og søndag blant annet kunstutstillinger, politiske debatter og workshops.

– Så lenge man risikerer å bli banket opp, og så lenge det oppstår en pinlig stillhet i lunsjen på jobben hvis man forteller om kjæresten sin, så må vi fortsette å kjempe og aldri ta forgitt de rettighetene vi har kjempet oss til, sier sjefen for Pride House, Ranveig Stava.