Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

De fleste med nese for hva som rører seg på homoscenen vet om lærklubben et steinkast fra Akershus festning, men langt fra alle har tatt steget over dørterskelen for å ta del i SLM Oslos verden. Under Skeive dager har du sjansen til å oppleve et av homohistoriens eldste og mest spennende miljøer.
Lærklubben SLM Oslo kan slå seg stolt på brystet når de i år kan se tilbake på 35 år i fetisjismens ærend. Sett fra utsiden kan kanskje SLM framstå som en slags frimurerlosje for lær- og skinnkledde, men klubben har stor bredde både når det gjelder alder, seksuelle preferanser og hvordan lokalene brukes.

Fredag 24. juni åpnes dørene for en dampende het sommerkveld og skal man dømme etter stemningen som var på Valhall-festen ligger det an til å bli heftig.
– Valhall var en enorm suksess. Det var fullt hus, og et aldersspenn fra 20 til 60 år, og full aktivitet i begge etasjer. Alt ligger til rette for en ny suksess under Skeive dager, sier leder i SLM Oslo, Halvor Frihagen, til Blikk Nett.

 

Et kodeunivers

Koder og regler for klær er viktige i lærmiljøet. For SLM handler det om at klubben skal beholde sin egen stil og at medlemmene skal føle seg hjemme. På en vanlig lærbarkveld slipper du inn i lær eller skinnjakke, boots eller gummistøvler, jeans og t-skjorte.

– Som fetisjklubb har vi en dresskode som skal følges. Men det er klart, kommer du på klubben for første gang så kan det nok hende vi ikke er like strenge. Har du mørke jeans og en mørk nøytral t-skjorte så skal det gå greit. En annen mulighet er jo å gå i bar overkropp, eller helt naken. Det var en del som valgte å gå naken på Valhall, forteller Frihagen og knuser i samme slengen andre myter om klubben.

– Mange tror at SLM først og fremst driver med SM. Det stemmer ikke. Vi har ikke noe imot SM, men vi er primært en fetisjklubb for menn som liker og tenner på lær, gummi, treningstøy, skinheads, for å nevne noe.

At SLM Oslo er en sexklubb er også en sannhet med modifikasjoner.
– Til en viss grad er vi en sexklubb, fordi det er akseptert å ha sex i lokalene våre, og i kjelleren er det lagt spesielt til rette for det. Samtidig er det viktig å få med at SLM har et godt samarbeid med Helseutvalget, og at vi både oppfordrer til og legger til rette for at det praktiseres sikrere sex.

 

Dugnadsånden lever

SLM Oslo drives helt og holdent på frivillig basis av og for medlemmene. Det betyr 35 år med solid dugnadsånd. Frem til 2010 var sadomasochisme klassifisert som en psykisk lidelse i Norge. Etter iherdig innsats fra blant andre LLHs diagnoseutvalg valgte Helsedirektoratet å stryke fetisjisme og sadomasochisme fra det nasjonale diagnoseregisteret.

– I den grad SLM Oslo er politisk så handler det om samarbeidet med LLHs diagnoseutvalg og den kampen som ble ført. Svein Skeid har mye av æren for at dette, og han er også æresmedlem av SLM Oslo.

– Det er fortsatt stigma knyttet til dette som handler om fetisjer, og det er noe av grunnen til at SLM ikke er så tydelig under Skeive dager som vi gjerne skulle ønske å være. Men vi har en egen kink-seksjon i paraden sammen med blant andre Smia og andre grupperinger. Det er en salig blanding av homoer, heteroer og andre former. Vi er en ganske så uskyldig seksjon.

Stolt i lær

Men uskylden er ikke påtrengende når SLM-folket slår seg løs på hjemmebane, i klubblokalene i Rådhusgata fredag 24. juni.

Dj for kvelden er Mauricio fra i Rio de Janeiro som serverer fengende tribal housemusikk. Mr. Leather Norway, Andrés Lekanger, holder show.

– Andrés er en flott Mr. Leather Norway. Han ser flott ut og kommer til å holde et forrykende show på Oslo Leather Pride-festen vår. Han skal også representere SLM Oslo i den store Mr. Leather Europe-finalen i København, og vi mener han har gode sjanser til å vinne der.

Å bære tittelen Mr. Leather Norway er et politisk statement for årets Mr. Leather Norway.
– Jeg føler at sex og seksualitet blir usynliggjort i dagens samfunn. Det så vi blant annet da vi markerte 60 år med homohistorie i fjor. Det var kjemisk fritt for sex. Jeg mener det er viktig å slå et slag for seksualitetens mangfold. Det er en politisk handling i seg selv, sier Lekanger som mener det er for mye negativ fokus på sex.

– Hva skjedde med den sunne og gode seksualiteten? Den er det viktig å vise frem og det synes jeg SLM Oslo gjør.

Mr. Leather Norway byr på en smakebit av showet han skal fremføre på Mr. Leather Europe-finalen i København, og det er et show man neppe har sett på en lærklubb før.

– Jeg har tatt timer hos en stripper for å lære poledancing. Det har vært litt sånn som tv-serien «Skal vi danse». Jeg har hatt en måned på å lære meg å bruke stanga, forteller Lekanger.

Oslo Leather Pride / SLM Oslo
Fredag 24. juni, kl 22, kr 70/150, gratis før kl 23.
Rådhusgata 28, inngang Nedre Slottsgate

Info:slm-oslo.no/pride