Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Helle Christin Nyhuus (45) overtar etter Stein Runar Østigaard som har bedt om avløsning etter fem år som leder for Norges største festival for skeive.
Den nye lederen for Skeive dager bor i Oslo, men jobber til daglig som lærer ved Drammen videregående skole.
– Det er en kjempestor oppgave. Skeive dager er et stort og gedigent arrangement som er viktig. Så enhver som går inn og har lyst å gjøre noe i styret til Skeive dager gjør det med skrekkblandet fryd, vil jeg tro, sier Helle Christin Nyhuus til Blikk Nett.

For Nyhuus blir rollen som Skeive dager-leder et comeback. Hun har vært homoaktivist i over 25 år. I 1991 var hun leder for det som da het Homodagene Oslo, og syv år etter ledet hun Homodagene Bergen. Dessuten har Nyhuus en fortid i blant annet Rosa Rebeller, Lesbebussen, ulike student- og ungdomsgrupper, og hun var den som la grunnlaget for det som i dag er Skeiv Ungdom. De siste årene har hun jobbet mest med læreplaner og læremidler for LLH.

Hun hadde allerede kjent på lysten til å bli mer aktiv igjen da forespørselen kom.
– Det har vært klart en god stund allerede at jeg skal overta ledervervet. Jeg tar over en suksess, og det er det som gjør det til en skrekkblandet fryd. Fordi det styret og de frivillige som har arrangert Skeive dager de senere årene har vært helt fantastiske. Det er de som har sørget for at festivalen har blitt den suksessen den er. Det har blitt en homopolitisk viktig festival.

Publikum får også sin del av æren for suksessen.
– Vi må ikke glemme alle som deltar på Skeive dager. Alle de skeive og alle andre som deltar har et medansvar for at festivalen har blitt så bra. Folk kommer og deltar, og de bringer med seg livslyst og glede inn i Skeive dager. Det gjør at flere får lyst til å ta del i festivalen, sier Nyhuus som selvsagt også deltok på årets festival.

– Ja, og det med stor lyst og glede. Og det har jeg registrert at mange andre gjorde også.

– Blir det forandringer nå som du tar over lederrollen?
– Nei, jeg har ikke tenkt å gjøre noen store endringer på Skeive dager. Festivalen har utviklet seg sakte men sikkert og blitt et utrolig bra konsept. Jobben min, sammen med styret, blir å vedlikeholde kvaliteten. Noen små endringer og forbedringer vil det jo bli kontinuerlig, slik det alltid vil være med festivaler.

Et nytt tilskudd i årets Skeive dager var Pride House, og det er et tilskudd som passer en gammel homoaktivist.
– Pride House har vært et kjempeflott tilskudd til Skeive dager. Det som er ekstra bra er at Pride House har fått med queermiljøet i mye større grad. Pride House har inkludert flere arenaer, og hele målet med Skeive dager er at det blir en mangfoldig festival.

Nytt styre
Ved siden av Stein Runar Østigaard, har nestleder Ellen Swan Due valgt å gå ut av styret etter seks år som en av de mest sentrale personene i gjennomføringen av selve festivalen. Men store deler av styret blir sittende.

Det nye i styret i Skeive dager/Oslo Pride AS ser slik ut: Helle Christin Nyhuus (leder), Øyvind Bø (nestleder), Ellen Borg Svendsen, Merete Hellstrøm. Andreas Nielsen, Andreas Meeg-Bentzen og Steinar Grønbekk (informasjonsansvarlig).