Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

I forkant av valget 12. september inviterte Arbeiderpartiets homonettverk og Åpne Høyre til debattmøte der Oslo kommunes lhbt-politikk stod i fokus.

I panelet satt
 Karina Hellum og Håkon Haugli, bystyrekandidater for Arbeiderpartiet. Høyre var representert ved sine bystyrekandidater Ola Kvisgaard og Morten Bakke. Kveldens ordstyrer var Espen Ophaug, leder av LLH Oslo og Akershus.

En rekke tema ble tatt opp og diskutert og det var enighet om at politikerne i kommunen fortsatt har mye arbeid igjen å gjøre når det gjelder homopolitikk. Hvordan politikken skulle utføres var det imidlertid noe uenighet om.

Størst uenighet var det nok om handlingsplanen som var et av de første punktene på agendaen. I 2006 vedtok Oslo kommune en egen handlingsplan for homopolitikk. Handlingsplanen gikk ut i 2009 og ble etter det i inkorporert i Oslo Xtra Large (OXLO). Dette mener Aps debattanter ikke er godt nok. De vil ha på plass en ny handlingsplan.

– Jeg mener OXLO bidrar til en usynliggjøring av lhbt-personer. Jeg finner ingenting om homo der. Det står mye om minoriteter, men det dreier seg om minoriteter fra andre land. Det er jo kjempeflott det også, men vår gruppe blir usynliggjort. Jeg mener at dette er en tilsløring fra Oslo kommunes side og at vi må få på plass en ny handlingsplan, sa Karina Hellum.

Også Haugli mener handlingsplanen får altfor lite plass i OXLO og at det trengs en egen plan.

– I 2009 gikk planen ut på dato. Etter det har man gjemt den inn i en bred handlingsplan for mangfold. Alle er for mangfold, men vi er faktisk ikke kommet lenger enn at det er viktig at ordet homo brukes i bystyresalen og at man har tiltak som er direkte rettet mot lhbt-personer.

Høyre, som sitter i byråd med Frp, er selvfølgelig for at handlingsplanen skal videreføres i OXLO.

– Handlingsplanen var oppe til evaluering i bystyret for få måneder siden og da ble det vist at punktene i planen er gjennomført. Ingen i bystyret tok ordet og da må vi jo tro at denne planen har vært en suksess. Så syns jeg også det er en suksess at vi nå sier at planen går inn i OXLO. Jeg tror det videre arbeidet der kommer til å foregå aldeles utmerket, repliserte Høyres Kvisgaard.

Kritikk av Høyre

Mange hadde tatt turen til for å ta del i debatten og panelet ble også grillet av engasjerte publikummere. Særlig fikk Høyre mye kritikk for alt fra fjorårets lønnsforhandlinger til Frps Sylvia Listhaug som sitter i byråd med Høyre.

– Det ser ut som om at det er mange sosialdemokrater her i kveld, repliserte ordstyrer Espen Ophaug etter å ha registrert at Høyre fikk kjørt seg fra publikum.

En av de som tok opp fjorårets lønnsforhandlinger mellom de ansattes organisasjoner og Oslo kommune var Marit Halse fra Rødt. Et av fire punkter som det ikke ble enighet om under lønnsforhandlingene var permisjonsrettigheter for par av samme kjønn.

– Dette er et punkt de riktignok gav seg på til slutt, men jeg er egentlig sjokkert over at det i det hele tatt var et spørsmål for kommunen. Jeg vil gjerne at Høyre kommenterer det.

– Diskriminering av samkjønnede foreldre er vi selvfølgelig imot. Jeg kan da vise til at det blant annet var Høyre som først gjorde at homofile og lesbiske skulle vurderes som fosterforeldre. Det var i 1997 og hvis vi har gjort noen feilgrep etter 1997, så beklager jeg det og det skal vi selvfølgelig rette opp i. Vi vil ikke ha noe diskriminering, svarte Kvisgaard.

– Må gjøre mer for hiv-forebygging

Helse, og særlig hiv, var et eget tema, og her var begge partiene enige om at kommunen ikke har gjort i arbeidet med å forebygge hiv og med stigma og skam i forhold til diagnosen.

– Dette er noe som ikke kan gjøres til en privatsak, noe jeg mener Høyre har lyst til å gjøre. En ting er gratis kondomer, men det må også komme informasjon med det. Ungdommer er ikke klar over hvor lett det smitter. Der må kommunen gjøre mye mer. Nok en gang kommer vi tilbake til handlingsplanen og jeg mener det må være bevisstgjøring på dette og det må kommunen ta på alvor og få ned i en handlingsplan, poengterte Hellum.

– Selvfølgelig gjør ikke kommunen nok. Hadde vi gjort det ville vi jo ikke stilt til gjenvalg. Da kunne vi latt andre ta byrådsmakten en stund. Mye av arbeidet med hiv er basert på frivillige. Aksept ble etablert i 1987 og er en stor suksess. Det er et av mange eksempler på at frivillige og veldedige organisasjoner driver godt med støtte fra Oslo kommune, sa Kvisgaard.

Rådgivningstjenesten nedlagt

En annen ting som ble tatt opp av publikum var rådgivningstjenesten for lesbiske og homofile som ble nedlagt i 2010.

– Samhandlingsreformen dreier seg om forebygging av helse. At Rådgivningstjenesten blir lagt ned blir helt på tvers av det som er meningen med samhandlingsreformen. Her er det noen som har sovet i timen, det må bli flere rådgivningstjenester, oppfordret Hellum.

– Det er kanskje litt lumpet å si at dette er regjeringens ansvar, men Rådgivningstjenesten er nå et statlig ansvar. Jeg har selv hatt godt nytte av Rådgivningstjenesten og syns det er synd at tilbudet er borte. Jeg kaster ballen tilbake til Håkon og håper stortingsrepresentanten kan gripe tak i dette, sa Kvisgaard.

Mangfoldig og flerkulturell by

Lhbt-personer med etnisk minoritetsbakgrunn var et annet viktig tema som ble tatt opp under møtet. Og her var det enighet mellom partiene om at det er et viktig og utfordrende problem.

– Dette er noe av det samme som pågikk på 80-tallet. På den tiden ble det sagt at man gjerne kunne være homo så lenge man ikke praktisert. Enkelte religiøse mijøer og kulturer har ikke kommet så langt enda. Vi som politikere og rollefigurer må pushe på slik at det ikke tar så lang tid før verden går videre, sa Kvisgaard.

Haugli trakk frem noen ting han mente var sentrale for å løse dette problemet. Han etterlyste blant annet en slags Kim Friele med minoritetsbakgrunn og sa at representanter fra norsk offentlighet må være tydelige på at verdier som likestilling og homorettigheter er ikke noe vi forhandler om i det norske samfunn.

– Det er en krevende balanse å både gi et tydelig signal på at slik er det her samtidig som vi sier at det er rom for et religiøst og kulturelt samfunn, men det må vi altså klare, fortsatte Haugli.

Hver representant i panelet fikk deretter holde en appell på slutten av debatten. Samtlige lovet å jobbe med de problemstillingene som ble tatt opp i debatten, og Haugli avsluttet debatten med en viktig oppfordring.

– Vi har vært gjennom en veldig spesiell sommer og blitt minnet om hvor sårbart og skjørt demokratiet vårt er, så det aller viktigste budskapet i dag er at uansett hva dere stemmer, så for all del stem!

Til og med 9. september kan du forhåndsstemme i alle bydeler. Informasjon om stemmelokaler finner du på valg.oslo.kommune.no