Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Årets festivaluke i Trondheim har parade, show, film, bokbad, informasjons- og dialogdag på programmet. Lørdag 10. september starter paraden fra Solsiden og ender opp på Torvet. Der blir det offisiell åpning og torgfest med informasjonsstands, mat, boder og aktiviteter for store og små.

– Vi legger opp til underholdning med blant annet danseoppvisning og musikkinnslag fra lokale utøvere, sier festivalsjef Sverre Ohlgren.

Bakgrunnen for informasjons- og dialogtorget på lørdag er at arrangørene ønsker å få Trøndelags befolkning til å lære mer om kjønns- og seksualitetsspørsmål, og å synliggjøre aktivitetene til LLH Trøndelags undergrupper. Publikum blir blant annet invitert til å gjette heteroen basert på bilder, og til å plassere forskjellige lover, rettigheter og utsagn som angår lhbt-personer på et verdenskart for å bli bevisst på egne holdninger. Konseptet er inspirert av parkfesten A Fair Day som åpner Sydney Mardi Gras, der alle byens lhbt-relaterte organisasjoner sprer informasjon om aktivitetene sine utover høsten.

– Homouka i Trøndelag har blitt arrangert i tretten år. Hvorfor har den nå skiftet navn til Skakkfestivalen?
– Å bruke ordet homo er utdatert, og vi skal være en festival for alle andre også. Vi ønsker å inkludere heteroene og appellere til folk flest, sier festivalsjef Ohlgren.

LLH-Trøndelag ønsker å jobbe med overgangen fra rettighetskamp til kunnskapsfremmende dialog. Etter informasjons- og dialogtorg blir det regnbuemesse i Vår Frue Kirke, og selve åpningsfesten står Margaret Berger for når hun inntar Byscenen lørdag kveld. Hun fikk andreplassen i «Idol» i 2004, og platedebuterte samme år med albumet «Chameleon». I 2006 ga hun ut «Pretty Scary Silver Fairy», og i høst er hun klar med ny plate.

Onsdag blir det kunstnerisk aften på Byscenen med film, bokbad, kunstutstilling, dans og musikk hvor blant annet den lokale og skeive kunstneren Kent Myklevold viser fotografier. Han har tidligere hatt utstilling på Cafe Vivaldi i Trondheim.

Fredag står i Gudruns tegn. Hun er den mytiske skikkelsen bak LLH Trøndelags damegruppe som arrangerer turer, pub og felles utflukter. Fredag kveld klinker hun til med kvinnekveld på Kafé Larsen. Dagen etter står Great Garlic Girls på Byscenen og sørger for glamorøs avslutningsfest. 

Skakkfestival, 10. september til 17. september. For mer info: Facebook Llh Trøndelag