Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Det sies at homomiljøet har æren for at Halloween er blitt en fest for voksne.
Halloween som opprinnelig var en hedensk dødsfest, og katolsk minnemarkering for helgener og martyrer, har i nyere tid blitt en av favoritthøytidene for homofile. 31.oktober forbindes tradisjonelt med utkledde barn, barneselskap, skremmende masker og utspekulerte rampestreker dersom man velger knep foran knask. I moderne tid har homofile særlig i USA, feiret den siste lørdagen i oktober med parader, gateteater og storstilte festligheter. Som den lesbiske poeten og forfatteren Judy Grahn en gang slo fast: «Halloween er den store homodagen».

Ifølge Nicholas Rogers, forfatter av «Halloween: Fra hedensk rituale til festkveld», er det homomiljøet som «best har utnyttet Halloweens potensiale til å bli en overskridende festival … Faktisk er det homomiljøet som kanskje har vært mest ansvarlig for at Halloween har blitt en feiring for voksne».

Halloween-feiringen i Castro i San Francisco var en av de mest populære i USA i sin tid. Ifølge Wikipedia startet bydelen allerede på 1940-tallet med barnefestival og kostymekonkurranse. Da barnefamilier etter hvert flyttet, og stadig flere homser slo seg ned her, gikk den årlige feiringen over til å bli en årlig festdag i homobarene. På 50-tallet var cross-dressing fortsatt forbudt og i «Cassell’s Queer Companion» skriver forfatter William Stewart at «Selv på 1940 og 1950-tallet da trakassering av homobarer var på sitt verste, var Halloween en eventyrlig kveld der drag-queens kunne vise seg offentlig uten å bli straffet».

Siden har homofile og lesbiske feiret Halloween med enorme Mardi Gras-lignende gatefester der kostymene var kjent for å være spektakulære og vanvittige. Fram mot 2002 feiret flere hundretusen mennesker Halloween i Castro. I 2006 ble ti personer skutt og skadet, og SF-myndighetene bestemte seg da for å avlyse den årlige feiringen.

Den amerikanske skikken har sine røtter i den katolske allehelgensdag med trekk fra flere hedenske høstfester, blant annet kelternes fest for dødsguden Samhain. Denne natten kunne de døde ferdes fritt og ofte reiste de rundt i store følger med nisser, alver og annet skrømt. I «Another Mother Tongue» skriver Judy Grahn at de gamle kelterne forsøkte å få vekk Samhain-åndene ved å legge ut gaver, sette ut utskårede gresskar med lys, eller forvirre og skremme de vandrende åndene ved å kle seg ut som underjordiske og åndelige vesener. Grahn påpeker at «… lhbt-personer ble i mange samfunn sett på som hekser, sjamaner, healere og bindeledd mellom den dødelige og åndelige verden, så hvem var vel bedre skikket til å skremme vekk åndene enn de homofile som i sin åndelige rolle nettopp var i stand til å få kontakt med den åndelige verden?».

 

Homoween-festene

Kjært barn har mange navn; Halloween kalles også Samhain og De Dødes Natt og markeres siste lørdag i oktober eller første søndag i november. I hedensk tid feiret man Vetrnaetr 31. oktober, en slags markering på starten av vinteren. Dagen var også en gammel kirkefest til minne om alle helgener og alle salige i himmelen, derav navnet Allehelgensaften. I det niende århundre ble den lagt til 1. november av pave Gregorius IV.

Fredag 28. oktober

Oslo
G Club
Oslo nye skeive konsept lover en Halloween-feiring med gay-twist på Latter. Det fristes også med premier for beste kostyme denne natten. G Club følger opp suksessen fra åpningsfesten med dj-tospannet Superfredrik og Mortyboy. På scenen denne kvelden står Anine Stang som har kommet tilbake fra USA hvor hun har turnert med Mr. Gay USA Tour 2011. Kl 23, kr 100, aldersgrense 20 år.
Latter, Aker Brygge

Trondheim
Jentepub med Halloweentema
Nok en gang har Gudrun gleden av å invitere til en flott kveld på Kafe Larssen. At det er Halloween kan man ikke overse. Finn frem hatt, løstenner eller et annet knakende bra kostyme. For at kvelden skal bli hakket bedre kommer flinkeste dj Meduza og spinner plater. Kl 21, kr 50, aldersgrense 18 år.
Fjordgata 60

Lørdag 29. oktober

Oslo
Witch Witch Party på So
Tema i år er musikalen «Witch Witch». Men det er ikke alle forunt å være Benedicte Adrian, så finn fram din indre heks eller en annen indre demon, og skrem buksa av din neste. Dj Fride, for anledningen heksa fra helvete styrer musikken og blodige drinker serveres i baren. Husk: 24 år i døren etter kl 24 hver lørdag. Kl 20, gratis inngang.
Arbeidergata 2

Rød Djevel 2011
SLMs høstfest: Rød Djevel 2011. Dj K-PAXian spiller! SLM viser deg veien til Helvetes porter, kleskode fetisj: rødt, rått og sexy. Lær, harness, jockstrap, gummi, naken, militær m.m. Oslos frekkeste bartendere, eget wetrom og cruising i to etasjer. Kl 22, gratis inng. før kl. 23, kr 150, aldersgrense 18 år.
SLM, Rådhusgata 28, inng. Nedre Slottsgate

Bergen
Halloweenfest på Yr Cafe og Restaurant
Premiering av beste kostyme. Gratis for LLH-medlemmer. Er du ikke medlem kan du tegne medlemsskap i døra. Vi kan love en magisk stemning. Kr 100, kl 21.
Marken 32

Trondheim
Halloween på Metro
Dj Tom spiller musikken som setter deg i Halloweenstemning. Aldersgrense 18 år i baren, oppe er det aldersgrense 20 år. Kl 22, kr 70.
Kjøpmannsgata 12