Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

– Når en tv-serie som «Taxi» viser at det finnes lesbiske med minoritetsbakgrunn er det utrolig viktig for våre medlemmer, sier Ingse-Katrine Gravdal, leder av Skeiv verden.
Mange skeive tv-seere luktet lunten allerede i første episode av «Taxi». Her var det noe som ikke stemte. Eller det stemte kanskje så alt for godt? Da episode to rullet over skjermen fikk vi det bekreftet: pakistanske Fariba var i et lesbisk forhold med venninnen Line.

I et intervju med Blikk Nett fortalte regissør Ulrik Imtiaz Rolfsen at han ville lage en serie som inkluderer og beskriver karakterer som har ulike utfordringer.
– Og det å være homofil i et innvandrermiljø er ekstremt vanskelig, sier Imtiaz Rolfsen til Blikk Nett.

Leder av Skeiv verden Ingse-Katrine Gravdal var tilstede på en lukket førpremiere av «Taxi» i oktober. Det var en interessant opplevelse forteller hun til Blikk Nett.
– De inviterte var elever fra ungdomsskoler og videregående i Oslo, og da spesielt elever med minoritetsbakgrunn, så det var mange ungdommer med pakistansk bakgrunn i salen.

Da scenen som viser Fariba i en kjærlighetsscene med en norsk venninne lyste opp lerretet kom reaksjonene.
– Reaksjonene var veldig blandet. Det var alt fra buing til skriking, og noen ropte ut «haram» [på norsk: forbudt og ulovlig ifølge islamske lover]. Men det var også noen som plystret og tydelig mente det var sexy.

Gravdal mener serien kan ha betydning for Skeiv verdens medlemmer.
– Det at en tv-serie viser at det finnes lesbiske med minoritetsbakgrunn. For Skeiv verden har det en ekstra betydning fordi dette fortsatt er et så stort tabuemne at det sjeldent blir snakket om, sier Gravdal.

– Jeg har hørt reaksjoner fra enkelte medlemmer, og de fleste er veldig positive. Det er også knyttet stor spenning til hvordan tematikken blir belyst videre i de siste episodene, og hvordan avslutningen blir. Hvordan kommer de til å takle den skandalen det nå ligger an til å bli?

– Var det overraskende at regissøren valgte en lesbisk vri?
– Ja det var overraskende. I Skeiv verden sliter vi med akkurat det som handler om å komme i kontakt med lesbiske med minoritetsbakgrunn. De er ikke så fri som guttene og blir passet mer på. Det gjør det vanskelig for dem å leve ut legningen sin. De få medlemmene vi har som er lesbiske velger ofte å leve i heteroforhold, og å ta vare på familien sin. Så bruker de Skeiv verden som et sted hvor de kan komme for å snakke med andre, sier Ingse-Katrine Gravdal til Blikk Nett.

Les også:Lesbisk forhold i «Taxi»