Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

I år er det 30 år siden aids ble oppdaget, og både historiske tilbakeblikk, fokus på hiv-positives livssituasjon og forebygging står sentralt i årets markering av Verdens Aidsdag (VAD) torsdag 1. desember. Men markeringen starter allerede onsdag 30. november med paneldebatt på Internasjonalen.
Verdens aidsdag markeres hvert år over hele verden. Markeringen ble iverksatt av UNAIDS, FNs organ til bekjempelse av hiv og aids, i 1988. Senere er ansvaret for verdens aidsdag overlatt til en uavhengig organisasjon, The World AIDS Campaign (WAC. Dagen har blitt markert i Norge siden 1988.

Faglig vorspiel
 

Onsdag 30. november inviterer Prostituertes interesseorganisasjon, Foreningen for human narkotikapolitikk og organisasjonen M, til faglig vorspiel før Verdens Aidsdag.

Tema for paneldebatten på Internasjonalen er «30 år med HIV – et veiskille?». Kim Fangen innleder kl 18.30 før panelet tar det videre, ledet av forfatter og journalist Frank Rossavik.
I panelet sitter advokat Halvor Frihagen, som vil presentere et innlegg i lys av aktuelle straffelovsparagrafer. Camilla Svingen snakker om kriminalisering som opprettholder og produserer fordommer. May-Len Skilbrei forteller om hvordan kriminalisering påvirker våre holdninger til sexarbeidere. Sentrale ungdomspolitikere fra AUF, Unge Høyre, Unge Venstre, Senterungdommen, SU, FpU, KrFU kommenterer innleggene og utfordres om veien videre.

Underholdning blir det selvsagt og Janina Diaz byr på latinorytmer kl 20.15, før det åpnes for Speakers Corner hvor alle som vil kan komme med innspill og innlegg. Kl 21.15 blir det konsert med Dromedar før kvelden avsluttes med dj Deadswan bak spakene.

Faglig Vorspiel, Internasjonalen 2.etg., Youngstorget, onsdag 30. november, kl. 18. Aldersgrense 18 år grunnet alkoholservering.

Stort arrangement i Oslo

I Østbanehallen i Oslo blir det performance-utstilling, nærmere 30 stands med ulike organisasjoner og en fotoutstilling som belyser noe av det arbeidet som er gjort gjennom 30 år.

– «30 år med hiv- et veiskille» oppsumerer hva som har skjedd på disse tre tiårene og hvor vi skal videre. Selv om mye har hendt i forhold til utviklingen av medisiner, lever hivpositive like fullt med stigma. Vi må huske på de som kjempet og døde, og samtidig sette temaet på agendaen igjen, for dette angår oss alle, sier koordinator for VAD- komiteen, Eli Svardal.

Tor Kjetil Edland bidrar med performance-utstillingen «Just a little lovin’». I sommer var han sentral i rollespillet med samme navn der 60 personer spilte livet et i homsemiljø da aidsen kom til New York sommeren 1982. Fra dette rollespillet lages det en utstilling av malerier, fotografier og installasjoner.

– Denne tidlige historien om sykdom, død og frykt er like relevant for dagens publikum. På Verdens Aidsdag viser vi kunsten fra «Just a little lovin’» som scenografi og utstilling, og det blir også interaksjon med publikum, forteller Edland.

Boklansering og utstilling
Forbipasserende inviteres til å være med på juletrepynting hvor treet skal dekkes med sløyfer og kondomer. 120 studenter fra fire klasser på Norges Kreative Fagskole har deltatt i en konkurranse om å designe en faktabrosjyre om hiv og aids, og selve programbrosjyren for VAD. Vinnerne kåres i Østbanehallen.

Mer foto blir det når Skeive kunstnere viser utstillingen de har satt sammen av avisutklipp, tidligere kampanjeplakater og tekster. Gjennom artikler i media, personlige historier og bilder tar de for seg 30 års hivarbeid.

HivNorges fagkonferanse på Verdens aidsdag foregår på Hotel Bristol fra kl 9 til 13.
Dagens tema er «Vellykket behandling gir ingen smitte?» Antropolog Ole Markussen fra København presenter politiske perspektiver omkring vellykket behandling i et forebyggingsperspektiv, og lege Marius Trøseid fra Leger Uten Grenser snakker om vellykket behandling som en forebyggingsstrategi. Samtidig lanseres boka «Elsk meg som jeg er», hvor journalist i Dagbladet Trude Ringheim har intervjuet seks hivpositive kvinner i Norge.

Fakkeltog og musikk
I Oslo blir det tradisjonen tro gudstjeneste i Oslo Domkirke med påfølgende fakkeltog. Gudstjenesten som er et samarbeid med Aksept og Kirkens Bymisjon, begynner kl 18. Sokneprest Elisabeth Thorsen og diakon Maria Halldén deltar sammen med organist Magne Harry Draagen. Multiinstrumentalist og vokalist Kouame Sereba deltar på solidaritetsgudstjenesten. Han ble i 2009 kåret til «Årets folkemusikerartist» og mottok da Folkelarmprisen. Artisten, musikeren og komponisten Solfrid Molland kommer også. Hun lanserte i høst sitt første album «Katedral for Tapte Drømmer».

– Vi får også besøk av et vestafrikansk pinsemenighetskor. Vi har jobbet målrettet mot afrikanske minoritetsmenigheter for å sette hiv på dagsorden, sier prest og rådgiver ved Kirkens Bymisjon Steinar Eraker.

Den første markeringen av Verdens aidsdag ble iverksatt av UNAIDS, FNs organ til bekjempelse av hiv og aids, i 1988. I tillegg til at VAD markeres i Oslo, arrangeres det konserter, debatter og forestillinger rundt om i landet og over hele verden. I Kristiansand samarbeider blant annet LLH Sør og Kirkens Bymisjon om VAD, mens det blir solidaritetskonsert på Høvleriet i Haugesund og i Nordlandet kirke i Kristiansund.

HivNorge deler ut den årlige Plussprisen 1. desember. I fjor gikk prisen til Per Miljeteig. Tidligere vinnere er blant andre Kronprinsesse Mette-Marit (2008) og Elton John (1998).

Mer info: verdensaidsdag.no, Verdens aidsdag 2011 på Facebook.

 

VAD-program i Bergen

LLH Bergen og Hordaland, Aktivt valg Bergen og Kirken Bymisjon med flere arrangerer VAD i Bergen torsdag 1. desember.

Stands og appeller: Torgallmenningen kl 16 -17.
Fakkeltog: Fra Den Blå Stein, via Byparken rundt Lille Lungegårdsvann og tilbake via Byparken til Den Blå Stein, kl 17.15 – 17.45.
Kulturscene: Fincken. Alf Johannes Borge fra Idol kommer: kl 18-18.45.
Solidaritetsgudstjenste: Korskirken, kl 18 – 18.30.
Infomøte: Fincken med Daniel Mekki, LLH Bergen og Hordaland, T. Mukonde og T. Gowodo, Røde kors-frivillige fra Zimbawe og sørlige deler av Afrika, kl 18.45 – 19.30:
Quiz: Fincken, kl 20.

 

VAD-program Stavanger

Flere aktører samarbeider om VAD-markeringen i Stavanger.

Utstilling: Installasjonen «Midt iblant oss» av Liv Runesdatter og Signe-Christine Urdal i Petrikjelleren i Klubbgaten 6, kl 10-20.
Solidaritetsgudstjeneste: «Men midt iblant dere står en dere ikke kjenner» i St. Petri kirke. Vokalist, komponist og produsent Liv Runesdatter deltar sammen med musikere. Runesdatter er en av få utøvere med dyp kjennskap og utøvererfaring innen den vokale tradisjonsmusikken fra Rogaland og Vestfold. I regi av Leve med Hiv Rogaland og St. Petri menighet, kl 19.
Kulturarrangement: Helsepolitisk talsmann og nestleder i Høyre, Bent Høye, holder appell, og lokal musiker holder konsert. På Hot Open Mind i regi av LLH Rogaland, kl 20.30.

VAD-program Trondheim

Stands på Nordre ved samarbeidende organisasjoner. Lysmesse i Vår Frue kirke kl 19. Fakkeltog til Metro etter lysmessa. Sosial kveld på Metro, ved Raid.

VAD-program Tønsberg

I Tønsberg arrangerer Tønsberg Røde Kors Ungdom konsert med Henrik Hasfjord, Medaz-b, Poporn Radio og The Dirtydogs på Total Slottsfjell Utested. Røde Kors Ungdom vil selvfølgelig være der med både stand, med masse info og brosjyrer om hiv/aids og kortere innlegg på scenen igjennom konserten. Skeiv Ungdom vil også være til stede.
Dørene åpner kl. 19.

VAD-program Drammen

Stand på Strømsø torg fra kl 14.30 til kl 16.30. Her blir det blant annet utdeling av informasjonsmateriell om hiv/aids, kondomer og røde kjærligheter. Det blir også markeringer andre steder i kommunen, blant annet på de videregående skolene, på ungdomsskolene og i Drammen kretsfengsel. Dessuten vil Flyktningehelsetjenesten markere dagen på Introduksjonssenteret. Markeringen er et tverrfaglig samarbeid mellom Smittevernkontoret, Flyktningehelsetjenesten, Helsestasjon for ungdom/skolehelsetjenesten, Senter for rusforebygging (Rusakutt), Uteteamet og Fengselshelsetjenesten i Drammen kommune.