Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

I en stappfull Lilleborg kirke sitter latteren løst blant publikum allerede få sekunder ut i konserten.
Fagottene åpner hvitkledde med lys i hår. Lett galopperende inn mellom benkeradene til tonene av «Sankta Lucia» er de i gang. Publikum er med og lar seg fortrylle videre når fagottene skrur på mer julesjarme utstyrt med skistaver og hoftevrikk gjennom sangen «Vinter og sne».

Sammen med dirigent og musikalsk leder Therese Kinzler Eriksen, koreograf Tomas Adrian Glans og kammerorkesteret leverer koret en konsert som mikser både u-julete sanger, skeive vrier, kjente og kjære klassikere og litt prat.

«Tomtarnas julenatt» dramatiseres med ny vri, og i Alf Prøysens «Romjulsdrøm» skulle en vært 30 år i romjula og kjent en gutt som var nesten 25. For mange er julen tid for ettertanke og de store spørsmål, og fagottkoret er intet unntak. De stiller på sin egen måte det store julespørsmålet for alle sosiologer: «Født sånn eller blitt sånn»?

Julen skal være tradisjoner, og det vet fagottene. De vet også å finne på nye sprell. Når julehjertene plutselig er borte, vet guttene igjen råd. Hjelp søkes og kommer denne gangen fra overinspektør Stephan Derrick. Utstyrt med briller og lommelykt gjør han jobben, og dermed er det klart for «Julen är här» igjen. Publikum reiser seg og er mer enn gjerne med på koreografi i fagottstil. Det hele roes litt ned igjen med «The way old friends do» uten at det demper stemningen. Med drillpikeferdigheter og tamburmajor avsluttes det med «We need a little Christmas».

Norges lekreste homsekor setter år etter år publikumsrekord. Premieren onsdag føyer seg inn i rekken av nye ekstraforestillinger som må til for å gi folket den homojula de vil ha. Fra den første konserten hvor det var 240 tilskuere, selger julekonsertene nå flere tusen billetter. Flere av årets konserter er utsolgt, men det finnes billetter igjen for dem som vil oppleve de 35 voksne, sangglade mennene som alle vil være Lucia.

God jul & fagott nyttår. Lilleborg Kirke, Torshov, Oslo. Forestillinger: Torsdag 8. kl 18 og 21, fredag 9. kl 18 og 21 og lørdag 10. kl. 17 og 19.30.

DSC_5

DSC_4

DSC_3

DSC_2