Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Tove Lauluten anbefaler barkrakker i Operaen.

– Dette rådet er til alle som ikke har vært i den flotte operaen vår og som kanskje ikke alltid har råd til plass på første rad. Det går fint an å sitte på en barkrakk med noe begrenset sikt. For 100 kroner får man se en ballettforestilling eller opera. Og det er som regel alltid noen ledige plasser med mer sikt, hvor man kan sette seg etter første pause. Dette er en rimelig og hyggelig kulturopplevelse for de som vil prøve noe nytt.

Fotograf Tove Lauluten er født og oppvokst på Rjukan. Nå smykker hennes fotografier veggene på Bølgen og Moi i Oslo. Bildeserien «Strandliv» som vises der, består av 13 bilder som er noe mer enn tilfeldige inntrykk fra strandlivet. Lauluten isolerer mange av motivene til form og rene linjer, og slik får bildene både grafiske og abstrakte effekter. Bildeserien kom til etter en ukes workshop i Barcelona, og den henger på Bølgen og Moi fram til 20. mars.

– Har du gjort noe gøy kulturelt i det siste?

– Tirsdag denne uken fikk jeg endelig sett «Rockeulven» på Nationalteateret. Den var akkurat så bra som alle har sagt, og den anbefales videre. Else Kåss Furuseth sin «Kondolerer» står også på planen denne uka, så dette er virkelig en bra kulturuke for min del.

– Hva slags kultur syns du er undervurdert?

– For min egen del undervurderer jeg nok kino, dessverre. Jeg tenker som regel at jeg like godt kan se filmene på dvd hjemme i min egen stue etter hvert. Men det er selvfølgelig sånn at når man først kommer seg ut på kino, så er film best der! I hvert fall store filmer med mye lyd og effekter.

– Hva har vært din beste kulturopplevelse?

– Det er ikke lett å svare på. Det finnes jo så mye. Alt fra musicalen «Løvenes Konge» i London for flere år siden, til boken «Havets Katedral» av Ildefonse Falcones. Jeg fikk anbefalt å lese boka «Havets Katedral» før jeg skulle på fotoworkshop i Barcelona i fjor. Boka var fengende, sterk og historisk. Den handler mye om kirken Santa Maria Del Mar i det gotiske området i Barcelona. Jeg bodde nesten vegg-i-vegg med kirken og var innom flere ganger i løpet av den tiden jeg fotograferte. Boka er vel verdt å lese, og kirken er vel verdt å besøke. Jeg er ingen kirkegjenger, men etter å ha lest boka, måtte jeg innom å se. 
Jeg må også få anbefale «Marispelet» fra mitt hjemsted Rjukan. Et kjærlighetsdrama som spilles inn dramatiske omgivelser på kanten av juvet ved Rjukanfossen. Det spilles normalt siste helgen i juli.