Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Med opphevelsen av «Don’t Ask, Don’t Tell» i USA fikk Marrisa Gaeta, kvartermester 2. klasse om bord USS Oak Hill, muligheten til å vinne trekningen om det som har blitt en marinetradisjon, første kyss på landjord.
Den utvalgte var Gaetas kjæreste gjennom to år, Citlalic Snell, kvartermester 3. klasse i marinen.

Det ble et hurtig kyss i regnvær for paret, som var omkranset av jublende tilskuere som viftet med flagg.
«Dette er en ny opplevelse, det er helt sikkert», sa Gaeta til pressen etter kysset.

«Det er fint å kunne være seg selv. Det har vært etterlengtet.»

David Bauer, kommanderende offiser om bord USS Oak Hill, sier at Gaeta og Snells kyss var en ikke-event og at mannskapet om bord var positive da det ble kjent hvem som hadde blitt valgt. Verken marinen eller det lesbiske paret hadde på forhånd sørget for at kysset skulle få så stor oppmerksomhet.

USS Oak Hill returnerte til Joint Expeditionary Base Little Creek-Fort Story med et mannskap på 300 etter et 80-dagers langt oppdrag i Sentral-Amerika.

Vanskelige år

Gaeta og Snell møttes på rekruttskolen hvor de delte rom. De har vært sammen i to år.

«To vanskelige år under «Don’t Ask, Don’t Tell. Vi måtte skjule forholdet i begynnelsen. Nå kan vi endelig være ærlige om hvem vi er og om forholdet vårt, så jeg er veldig glad», sier Snell.

Den militære forskriften Public Law 103-160, også kalt «Don’t Ask, Don’t Tell» ble opphevet 20. september i 2011. Forskriften forbød enhver som har seksuell, kroppslig kontakt med en person av samme kjønn å tjenestegjøre i USAs væpnede styrker, og forbød homoseksuelle og biseksuelle personer å gi til kjenne sin seksuelle orientering, eller snakke om homoseksuelle forhold, mens vedkommende tjenestegjorde i de væpnede styrker. Forskriften ble innført som et kompromiss i 1993 av president Bill Clinton, som hadde lovet å tillate alle borgere uansett orientering å tjenestegjøre åpent i militæret.

Historisk kyss
Offisielle tjenestemenn i marinen sier i en uttalelse til pressen at det er første gang i historien at det er et sammekjønnspar som velges til det første kysset etter hjemkomst. Mannskapet om bord og deres familier deltok i et lotteri hvor loddene kostet seks kroner stykket.

Gaeta kjøpte lodd for litt over 300 kroner, men sier selv at det var en liten sum sammenlignet med hvor mange lodd andre om bord kjøpte. Inntektene fra lotteriet ble brukt til å arrangere julefest for barn av militærpersonale.

Snell sier til NPR at hun ikke tror dette blir det siste homokysset i det amerikanske militæret.
«Jeg tror dette er noe som kan åpne mange dører, ikke bare for vårt forhold, men for alle de andre homofile og lesbiske parene som tjenestegjør nå.»

Tradisjonen med det første kysset kan spores tilbake til 1945 da fotograf Alfred Eisenstaedt fotograferte en amerikansk marinegast som kysser en ung sykepleier på V-J Day på Times Square. Det ikoniske bildet har vært kopiert en rekke ganger. Også i homoversjon.

I 1994 tok fotograf David Lachapelle bildet til det som regnes for å være en av de mest berømte homoannonsene noensinne, nemlig klesmerket Diesel sin kampanje «Navy Gay Kiss» som ble kjørt i blant annen Blikk i 1994.